Kliman: Inspekcijske službe trebaju biti preventivne, a ne represivne

Anton Kliman i Zrinko Kajfeš s istarskim obrtnicima (M. MIJOŠEK)
Anton Kliman i Zrinko Kajfeš s istarskim obrtnicima (M. MIJOŠEK)

"Smatramo da obrtnici ne bi trebali svom svojom imovinom garantirati za poslovanje, već samo dijelom imovine koju su stekli djelatnošću, ili služi za njeno obavljanje", kazao je kandidat Domoljubne koalicije u 8. izbornoj jedinici Anton Kliman na susretu s predstavnicima Obrtničke komore Istarske županije u Puli, prvom u nizu sličnih susreta u organizaciji HOK-a.

Pritom je čestitao obrtnicima na hrabrosti, budući da su do sada, prema njegovom mišljenju, stavljali glavu na panj. Kliman i njegov stranački kolega Zrinko Kajfeš naglasili su da su i sami privatni poduzetnici pa razumiju probleme obrtnika, jer ih i sami osjećaju na svojoj koži.

- Najveća zamjerka dosadašnjem funkcioniranju ove vlasti je to što je represivni dio državnog aparata bio doista samo represivan. Sadašnja Vlada očito smatra da razne inspekcije, porezne uprave, nisu partneri u poslovanju, nego instrumenti kojima se radi pritisak na privrednike i obrtnike. Inzistirat ćemo da inspekcijske službe budu preventivne i da ne budu nužno represivne. Oni moraju biti partneri. Tek ako se netko tvrdoglavo opire uputama, onda u obzir dolazi represija kao krajnja mjera uspostave pravnog reda, rekao je Kliman.

Prema njegovom mišljenju, administrativne barijere valja svesti na najmanju moguću mjeru. "One su ono što obrtnike i privrednike muči do nebesa. Puno je nesuvislih propisa, ispunjavanja obrazaca, pa kazni, inspekcija… Treba sve pojednostaviti da bi privrednici mogli slobodno disati i funkcionirati u što jasnijem pravnom okruženju, istaknuo je Kliman.

Kajfeš smatra da je u posljednje četiri godine u Hrvatskoj vladala apsolutna nesigurnost. "Donosili su se zakoni i pravilnici koji su zatim padali na Ustavnom sudu", rekao je. (B. ŽIŽOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter