Kliman: Do kraja 2016. novi zakon o turističkom zemljištu

Tihomir Nikolaš i Anton Kliman (Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)
Tihomir Nikolaš i Anton Kliman (Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Nakon nastupa na akciji hrvatske Gospodarske komore Kupujmo hrvatsko - Hrvatski proizvod za hrvatski turizam koja je održana u porečkoj dvorani Žatika, ministar turizma Anton Kliman danas je sudjelovao na sjednici Izvršnog odbora Kamping udruženja Hrvatske. Sastanak je održan u privatnom autokampu Polidor obitelji Ukušić u Funtani.

Ministar Kliman je obraćajući se novinarima ustvrdio da je sastanak bio konkretan, usredotočen na goruće probleme sektora, a u prvom redu na rješavanje pitanja zakona o turističkom zemljištu i pomorskom dobru koji dugo koči ulaganja.

"Oformili smo radnu grupu u kojoj će biti i predstavnici kamping udruženja na čelu s predsjednikom Tihomirom Nikolašem. Računamo na aktivno učešće struke kako bi do kraja godine spremili prijedlog kojeg će onda morati dobiti političku podršku. Kad budemo imali novi zakon, moći ćemo pokrenuti  investicijski ciklus. Zbog sadašnjeg zakona mi ne možemo parirati konkurenciji u svijetu", rekao je Kliman.

Na upit novinara predsjednik Kamping udruženja Tihomir Nikolaš je rekao da je nakon kratke rupe koja se pojavila nakon Uskrsa broj gostiju u kampovima počeo rasti i dodao da i ove godine očekuje rast. "Udio kampinga u hrvatskom turizmu iznosi oko 23 posto, pitate me da li je to puno ili malo, odgovaram da sve ovisi o potražnji. Po njoj se ravnamo i trenutno potražnja raste, turisti sve više vole neposredni dodir s prirodom", rekao je Kliman.

Hrvatska raspolaže s 271 kampom, ukupnog kapaciteta 237,8 tisuća kreveta  U 2015. ostvareno je 2,6 milijuna dolazaka turista, 5% više nego 2014. Ostvareno je 17,2 milijuna noćenja, tj. 3,9% više nego u 2015. Turisti su u kampu u prosjeku boravili 6,7 dana. Nikolaš je naglasio da su jedino 1985. i 1986. bile 'za dlaku' bolje od 2015. s toga baratamo s apsolutnim podacima neprestanog rasta.

Ministar je razgledao privatni kamping Polidor koji radi 12 mjeseci u godini, a kapacitet mu je 330 gostiju. Kliman je s članovima Izvršnog odbora Kamping udruženja posjetio i kamp Bijela Uvala tvrtke Plava Laguna koja se nalazi tik do funtanjanske obale i jedan je od boljih uređenih kampova u Hrvatskoj koji se diči međunarodnom Plavom zastavom. (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter