Klima uređaji postavljeni na dijalizi, u dnevnoj bolnici i poliklinici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Velike, kažu afričke vrućine zbog kojih se temperature penju i iznad 37 stupnjeva, teško podnose svi, i stari i mladi, i ljudi i životinje. Tko mora izaći na ovu vrućinu, izlazi, tko ne, valja mu ostati kući, po mogućnosti pod klimom. No, neki i nemaju izbora. Poput, primjerice, bolesnika koji svoje bolničke dane provode prikovani za krevet u Općoj bolnici Pula. Pa, ipak, ne žale se previše.

Po noći se lakše spava

Tijekom našeg obilaska uglavnom nam kažu da vrućine dobro podnose, debeli zidovi Mornaričke bolnice dobro ih štite, ali o tome i ne misle previše jer sve što žele je - što prije ići kući.

- Sada je puno bolje nego prije dva tjedna. Tada sam se kuhala, ali otkad su nam stavili nove žaluzine koje nam zatamne sobe, puno je lakše. A mi pustimo otvorene prozore i vrata pa ima i malo zraka. Sada po noći možemo spavati, a i po danu je podnošljivo. Ma bit će bolje u novoj bolnici, ali se nadam da mi neće trebati, kaže nam Mira Benčić iz Rijeke, koja je smještena na internom odjelu.

Glavna sestra Službe za internu medicinu Mladenka Buić-Gržeta, pojašnjava nam da su klima uređaji postavljeni gdjegod je to bilo moguće, a tamo gdje nije, nedavno su stavili na prozore nove žaluzine.

- Bolesničke sobe su tijekom dana nekako i zaklonjene, a više su izložene liječničke u koje od podneva tuče sunce. No, osoblje je ionako stalno u žurbi i juri za poslom pa se rashladiti ionako ne bi stiglo. Kod postavljanja klima uređaja, pritoritet nam je bio osigurati ih za pacijente onkologije i hematologije te nefrologije i to smo nedavno realizirali, kaže nam Buić-Gržeta.

To nam potvrđuje i Doris Kubatović, v.d. odgovorne sestre Odjela nefrologije, gdje pacijenti na dijalizu dolaze 24 sata dnevno.

- Pacijenti koji su u ovoj zgradi i kojima treba dijaliza, više ne trebaju odlaziti na drugu lokaciju već ostaju ovdje, pa nam je bilo važno da se postavi klima, kaže Kubatović.

Jedva čekam jesen

Osim po odjelima, klima uređaji postavljeni su i u prostorima gdje se obavlja dijagnostika te u poliklinikama gdje pacijenti dolaze na holter, ergometriju, UZV srca, EKG… "Imamo klima uređaje i pacijenti se više ne žale, a i mi smo se snašli pa je lakše proći ove vruće ljetne dane", saznajemo od tamošnjeg osoblja. I pacijenti su nam potvrdili da je u čekaonici i u ambulantama puno podnošljivije nego vani.

- Na žalost, često dolazim i moram reći da je ovdje posve podnošljivo otkad su ugradili klime. Osim toga, ne čekamo predugo na preglede i mi smo zadovoljni, kaže nam 82-godišnja Ana Triska iz Rovinja. Kao srčana bolesnica iza koje su čak tri infarkta, kaže nam da nikako ne voli ljeto i zato jedva čeka jesen, najdraži period u godini. - Živim sama i zato jako pazim kad je ovako vruće. Pridržavam se svih naputaka, i oko lijekova i oko mirovanja, ali, iskreno, jedva čekam da ljeto prođe, kaže nam na kraju gospođa Triska.

No, ima i onih koji ovu vrućinu teško podnose i koji smatraju da nove žaluzine ne mogu puno pomoći. No, u bolnici se mora biti i živjeti, dan po dan. (PIŠE Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter