Klikom na mobitelu upoznati stari Rovinj

Ilustracija (arhiva GI)
Ilustracija (arhiva GI)

Nakon što je svjetlost dana ugledala tiskana brošura s osam ruta obilaska kulturno-povijesnih znamenitosti Rovinja s naglaskom na starogradsku jezgru, izrađena je i mobilna aplikacija "Kulturno-povijesni itinerari Rovinja". Riječ je o nastavku projekta Kulturnog turizma u režiji rovinjske Turističke zajednice, pisana na hrvatskom, engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku. Autor teksta je povjesničar Marino Budicin, prema čijem su prijedlogu i definirane opisane rute koje su popraćene prikazom pristupa lokacijama na karti.

- U prvom dijelu i pod nazivom "Itinereri kroz nekadašnje otočno naselje" predstavljene su četiri moguće rute obilaska znamenitosti koje se nalaze u starogradskoj jezgri, dok je u drugom dijelu pod nazivom "Itinerari s druge strane nekadašnjeg kanala" predložena moguća ruta obilaska starog dijela grada nasuprot starogradskoj jezgri. Treći se dio "Povijesno-kulturne znamenitosti uže i šire okolice grada Rovinja" odnosi na dvije rute obilaska znamenitosti u sjevernom dijelu grada koji obuhvaća područje do Limskog kanala te jugoistoka koji obuhvaća područje do ornitološkog rezervata Palud, dok četvrti dio brošure čini poglavlje "Rovinjsko otočje" u kojem su, dakako, predstavljeni rovinjski otoci, kaže direktorica Turističke zajednice grada Rovinja, Odete Sapač. Dodaje da znamenitosti označene u itinerarima sadrže kratki opis s pripadajućim informacijama, kao i da su navedene brojne zanimljivosti koje karakteriziraju bogatu rovinjsku povijest, kulturu i tradiciju.

Na pitanje kome je sve aplikacija namijenjena i kako do nje doći, Sapač veli da se može besplatno preuzeti putem App Storea za iOS te Google Playa za Android uređaj, pod nazivom Rovinj - Cultural and Historical Itineraries, a što se tiče njene svrsishodnosti kaže da je namijenjena svima koji žele upoznati dio rovinjskog bogatog kulturnog, povijesnog i tradicijskog nasljeđa. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter