Klikom miša platiti račun za vrtić

Ilustracija (A. KANCELAR/arhiva)
Ilustracija (A. KANCELAR/arhiva)

Nakon što je Grad Pula, kao prvi grad u Hrvatskoj, uveo digitalno kolanje dokumenata i digitalni potpis te u konačnici omogućio cjelokupno elektroničko poslovanje gradske uprave, nastavljena je nadogradnja sustava. Tako su, nakon Vodovoda, i Dječji vrtići Pula uveli uslugu e-uplatnica, koja je danas i predstavljena na konferenciji za novinare u gradskoj palači.

Po riječima gradonačelnika Borisa Miletića, zadnjih su godina uložena znatna materijalna sredstva i puno rada da bi se postigla veća efikasnost gradske uprave.

- Ova usluga pojednostavit će roditeljima plaćanje. Neće morati uzimati "klasične" uplatnice, manja je mogućnost pogrešaka i plaćanje je jednostavnije, istaknuo je Miletić.

Pomoćnica pročelnika za društvene djelatnosti Elena Puh Belci istaknula je da u pulskim dječjim vrtićima ima 1.300 djece pa se toliko uplatnica svaki mjesec i tiska. No, kako su roditelji uglavnom mlade osobe vične digitalnom poslovanju, i sami su tražili uvođenje te usluge te im je Grad u kratkom vremenu udovoljio. Po riječima ravnateljice Dječjih vrtića Pula Marize Kovačević, riječ je o praktičnijoj, točnijoj, dostupnijoj i ekonomičnijoj usluzi jer se klikom miša može platiti račun. Time su pulski vrtići prvi u Hrvatskoj uveli tu uslugu.

- Postupak je jednostavan. Roditelji koji žele primati na svoj mail e-uplatnice, a koriste se internet bankarstvom i imaju račune u PBZ-u i Zagrebačkoj banci (zasad, a uskoro će biti uključeni i oni koji račune imaju u drugim bankama), mogu odabirom ustanove poslati banci nalog za primanje e-uplatnica i one će im početi stizati već od idućeg mjeseca, zajedno s izračunima, dugovanjima i ostalim informacijama.

Pozivam roditelje da iskoriste tu mogućnost i naglašavam da to nije trajni nalog i novac im se neće skidati automatski, već će oni sami odlučivati kada će platiti, pojasnila je Kovačević te ujedno najavila i nove web-stranice ustanove.

Ovu će uslugu, po riječima gradonačelnika, uskoro nuditi i sve ostale gradske ustanove i trgovačka društva. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter