Klikom do podataka o pulskim znamenitostima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na više od 20 lokacija u Puli uskoro će biti postavljene tzv. ploče za QR kodove, čijim će se skeniranjem uz pomoć pametnog telefona s odgovarajućom aplikacijom moći dobiti sve potrebne informacije o znamenitosti na toj lokaciji. Drugim riječima, ukoliko se skenira QR kod postavljen kod primjerice Augustovog hrama, na pametni telefon stižu sve relevantne informacije o hramu poput godine gradnje, presjeka kroz povijest, njegove namjene te svega onog što bi posjetitelja moglo zanimati.

Osim pulskih antičkih spomenika, QR kodovi bit će postavljeni i kod niza drugih znamenitosti.

- Obuhvatit ćemo i druga razdoblja pulske povijesti, od srednjeg vijeka ili austrougarskog doba. Kodove će dobiti i Malo rimsko kazalište, Kažnjavanje Dirke, Agripinina kuća, tržnica, Mornaričko groblje, muzeji, razne građevine i tako dalje, rekao nam je Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre, koji uz pulsku Turističku zajednicu, sudjeluje u realizaciji ovog projekta.

Ploče su pripremljene i napravljena je internet stranica, a sve što preostaje je odobrenje konzervatora. Projekt će zaživjeti, rekao je Komšo, svakako prije ljeta i glavne turističke sezone.

Pula time postaje jedan od prvih gradova u zemlji koji će svojim građanima i posjetiteljima ponuditi uslugu online vodiča za smart telefone. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter