Klijenti Erstea plaćat će dvostruko skuplje kredite

U Erste banci kažu da uvode odredbe zakona koje su obvezne primijeniti sve banke (Arhiva)
U Erste banci kažu da uvode odredbe zakona koje su obvezne primijeniti sve banke (Arhiva)

Uskoro se očekuje da će Sabor donijeti izmijenjeni Zakon o potrošačkom kreditiranju koji će klijentima banaka donijeti znatne uštede. Prije svega, niže rate za dužnike koji otplaćuju kredite u "švicarcima".

Prošlog smo tjedna upitali banke na koji će način informirati klijente o primjeni tih novina. Nije nas iznenadilo kada su nam odgovorili da je prerano govoriti o načinima informiranja klijenata budući da se Zakon još uvijek nalazi u proceduri. Jednak odgovor smo dobili i iz Erste banke koji kažu i da će poštovati sve zakonske propise koji će biti doneseni.

Međutim, klijenti Erste banke pismeno su pozvani da prihvate novu metodologiju utvrđivanja promjene kamatnih stopa na kredite i proizvode banke na koje se obračunava ugovorna kamata.

Takav poziv je Udruga Franak protumačila kao prisiljavanje klijenata i zbog toga je prijavila Erste Hrvatskoj narodnoj banci. Predstavnici Udruge tvrde da je Erste zaprijetila klijentima da će im, na temelju samozvane nezakonite ovlasti, otkazati ugovor o kreditu ako se usude prigovoriti pisanim putem zbog nove metodologije, i to svima, osim dužnicima u stambenim kreditima s valutnom klauzulom francima.

Erste banka je, pravdajući taj postupak, odgovorila kako je njihova nova metodologija napravljena u skladu s odredbama Zakona o potrošačkom kreditiranju.

"Novost je parametar promjenjivosti kamatne stope koji se definira u samim ugovorima. Za kredite banka je definirala dvije vrste kamatnih stopa: fiksni i varijabilni dio. Ako klijent, koji s Erste bankom ima sklopljen ugovor o kreditu, dostavi pisani prigovor na tu metodologiju, postojeći ugovor o kreditu više neće biti usklađen sa Zakonom. To dovodi do ništetnosti ugovora o kreditu sukladno Zakonu o obveznim odnosima", pojašnjavaju iz Erstea zašto će biti dužni raskinuti ugovore o kreditu ako se klijenti budu žalili na metodologiju.

Iz Erstea zaključuju kako se na stambene kredite u "švicarcima" neće primjenjivati ta metodologija s obzirom da će taj segment biti definiran najavljenom promjenom Zakona o potrošačkom kreditiranju.

Međutim, Tomislav Prpić iz Udruge Franak veli da nije tako jednostavno kako tumači Erste. Smatra da je Erste u metodologiji utvrđivanja promjene kamatnih stopa postavila dosta visoko fiksni dio, a za varijabilni uzela kao relevantan vrijednost Euribora koji je sada na povijesno niskoj vrijednosti od 0,3 posto godišnje.

- Sada se ništa bitno neće dogoditi postojećim dužnicima Erstea koji su ranije uzeli kredite, ali kada sutra poraste Euribor bit će u problemima. Sjetimo se da je prije nekoliko godina Euribor bio iznad pet posto godišnje i kada se jednog dana vrati na tu vrijednost dužnici banke će biti u velikim problemima jer će im varijabilni dio kredita porasti 20 puta, a ukupna kamata se udvostručiti, zaključio je Prpić. (P. GREGOROVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter