Kličku moguća zabrana kandidiranja na izborima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič potpisao je u petak zakon koji bi mogao onemogućiti njegovom najvećem političkom rivalu, oporbenom čelniku i slavnom boksaču Vitaliju Kličku da se kandidira na predsjedničkim izborima 2015.

Janukovič, koji je pod pritiskom zbog pada popularnosti, potpisao je zakon koji je parlament usvojio prošlog mjeseca, a kojim se zabranjuje svakome tko plaća poreze u inozemstvu, kao i onima koji imaju registrirano prebivalište i izvan Ukrajine, da se kandidiraju na izborima. Predsjednički kandidati moraju imati stalno boravište u Ukrajini deset godina prije izbora.

Smatra se da je svrha tog zakona isključiti Klička, koji ima dozvolu boravka u Njemačkoj gdje plaća i porez, iz izborne utrke. Svjetski prvak u teškoj kategoriji po verziji WBC već je duže vremena u politici, a prošlog mjeseca je službeno najavio svoju kandidaturu. "Vlasti nemaju osnove da ga isključe iz izborne utrke", rekla je njegova glasnogovornica.

Na parlamentarnim izborima u listopadu prošle godine pobjedu je odnijela vladajuća stranka predsjednika Janukoviča, a stranka UDAR Vitalija Klička bila je treća. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter