Kličko: Postoji opasnost za ukrajinski integritet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedan od lidera ukrajinske oporbe Vitalij Kličko ocijenio je u razgovoru za Dnevni avaz kako je u sadašnjoj situaciji ugrožen integritet njegove zemlje, ali ipak ne vjeruje da će se ona raspasti.

Kličko je ustvrdio kako nagađanja o podjeli Ukrajine i njezinoj federalizaciji dolaze od političara koji time nastoje sačuvati svoje privilegije, bogatstvo i utjecaj. Pri tom posebice misli na Stranku regija donedavnog predsjednika Viktora Janukoviča, ali ocjenjuje da joj utjecaj ipak značajno opada.

"Nažalost, ti koji nas plaše raspadom imaju potporu izvana. Time se stvara realna opasnost po integritet zemlje", kazao je Kličko koji je jučer najavio kandidaturu za predsjednika Ukrajine na prijevremenim izborima u svibnju.

"Na vlasti mora biti nova tehnokratska vlada kako bi se nosila s krizom i imala potporu svih u parlamentu. Ona treba voditi pregovore s Europskom unijom i zatražiti i dobiti pomoć", kazao je Kličko.

Na upit o tome vidi li sličnost među zbivanjima u Ukrajini i Bosni i Hercegovini, Kličko je kazao kako su ona motivirana sličnim razlozima jer ljudi svugdje imaju pravo natjerati vlast da radi na provedbi njihovih zahtjeva.

Dodao je kako je važno to što je BiH vrlo brzo prevladala nasilje pa, za razliku od Ukrajine, nije ni bilo krvavih posljedica prosvjeda.

"U Ukrajini je vlast prešla crvenu crtu i narod ju je natjerao da odstupi", zaključio je Kličko. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter