Kličko najavio kandidaturu na predsjedničkim izborima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši svjetski boksački prvak i jedan od vođa ukrajinskih prosvjeda Vitalij Kličko najavio je u utorak da će se kandidirati na prijevremenim ukrajinskim predsjedničkim izborima 25. svibnja.

- Kandidirat ću se na predsjedničkim izborima. Siguran sam da moramo temeljito promijeniti načela i pravila igre u Ukrajini, moramo uspostaviti pravdu, rekao je novinarima u parlamentu boksački prvak koji je tijekom višemjesečnih prosvjeda na Majdanu izrastao i u oporbenog prvaka.

Poznat po nadimku "doktor željezne šake" zbog svoje erudicije, krupan, dva metra visok Kličko mogao bi biti favorit na izborima. Osim što se dokazao na prosvjedima, ide mu u prilog dojam da nije korumpiran, nije proizvod diskreditiranog ukrajinskog političkog sustava, nego nacionalni junak koji je živio u inozemstvu i svoje bogatstvo zaradio svojim udarcima i titulama.

On i njegov brat Vladimir godinama vladaju svjetskim ringovima u teškoj kategoriji. Iako su mu 42, Vitalij se tek nedavno odrekao naslova svjetskog šampiona u teškoj kategoriji po verziji WBC da bi se mogao posvetiti borbama na Majdanu. Mlađi brat Vladimir svoje naslove još drži.

U politiku je ušao već 2005. kada se natjecao za gradonačelnika Kijeva i osvojio drugo mjesto. Pet godina poslije osniva liberalnu, proeuropsku stranku znakovita akronima UDAR (Ukrajinska demokratska alijansa za reforme). Na parlamentarnim izborima 2012. osvaja 40 zastupničkih mandata.

O Kličku se u još u prosincu, kada se već istaknuo kao "terenski zapovjednik" prosvjeda na Majdanu, počelo pričati kao o izglednom budućem predsjedničkom kandidatu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter