Klice povrca izvor zaraze E. coli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Povrtne klice su izvor epidemije smrtonosne dijareje od koje je u Europi umrlo 30 ljudi, priopcio je u petak direktor njemackog Saveznog zavoda za sanitarnu kontrolu.

Povrtne klice su izvor zaraze, rekao je Reinhard Burger, direktor Instituta Roberta Kocha na konferenciji za novinare koju su u Berlinu održala tri savezna sanitarna zavoda koja sudjeluju u istraživanju.

Po rezultatima analiza, osobe koje su jele klice izložene su devet puta vecem riziku od krvavog proljeva i drugih simptoma infekcije bakterijom ECEH-om od onih koji ih nisu jeli, rekao je.

Proveden je veci broj analiza na poljima i proizvoda s gospodarstva na sjeveru Njemacke, Gaertnerhofa u Bienenbuettelu, koje nisu dokazale nepobitnu prisutnost bakterije, ali je niz indicija toliki da se sada može utvrditi izvor zaraze, rekli su celnici sanitarnih služba.

- Naša tri zavoda su zakljucila da više nema razloga za produljenje preporuka o nekonzumiranju sirovih krastavaca, rajcice i zelene salate, rekao je jedan od celnika. Usto, cini se da izvor infekcije nije više aktivan i broj novooboljelih je u padu, rekli su.

- Povrtne klice su jedini ozbiljan trag, rekao je Burger, odgovarajuci na pitanje jesu li vlasti 100 posto sigurne da osim klica nema drugih izvora zaraze.


Podijeli: Facebook Twiter