Klice brokule štite od raka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ako ste do sada vjerovali kako nacin pripreme i konzumacije brokule nije povezan s hranjivošcu spomenutog povrca – znajte kako ste živjeli u pravoj zabludi.

Naime, rezultati istraživanja Sveucilišta Illinois su pokazali kako nacin pripreme, ali i konzumacije brokule itekako utjece na hranjivost ovog zelenog povrca. Stoga znanstvenici savjetuju da udruživanje brokule i klica spomenutog povrca može gotovo udvostruciti antikancerogeni ucinak ovog zelenog povrca.

"Ukoliko se pripremi na pravi nacin, brokula predstavlja iznimno mocnu namirnicu u borbi protiv raka. Spomenuti je ucinak moguce postici konzumacijom tri do pet obroka tjedno", porucuje dr. Elizabeth Jeffery Sveucilišta Illinois.

No, da bi organizam dobio sve hranjive sastojke brokule, važno je prisustvo enzima pod nazivom mirozinaza. Ukoliko njega nema, ne postoji niti mogucnost formiranja sulforafana – antikancerogenog sastojka brokule.

Iako mnoge osobe unište spomenuti enzim prekuhavanjem borkule, strucnjaci tvrde kako ga je moguce nadomjestiti konzumacijom klica brokule.

Brokula sadrži betakaroten, vitamin C i vlakna, a svi su borci protiv raka. Kao i drugo zeleno lisnato povrce, brokula sadrži velike kolicine kalcija. Kuhanjem gube vitamine, zato ih pripremite na pari, u mikrovalnoj pecnici ili pržene u tavi. Korisno ih je jesti što cešce, a najmanje dvaput na tjedan.

Rezultati istraživanja su objavljeni u casopisu Nutrition and Cancer.


Podijeli: Facebook Twiter