Klešu se Gandhi, Columbo i Galilei

Studenti i profesori u društvu domaćina
Studenti i profesori u društvu domaćina

Ovog je vikenda s radom započela dvotjedna kiparska kolonija, koja je u Bale privukla trideset i šest studenta s poznatih i renomiranih Akademija likovnih i primijenjenih umjetnosti Italije i Hrvatske. Uz studente pristigle iz Torina, Venecije, Bolonje, Milana i Rijeke, s umjetnicima je doputovalo i šestero profesora i mentora, među kojima i jedan od najpoznatijih kipara Italije, Massimo Pellegrineti. Sve njih okupio je baljanski projekt pod nazivom "Bulevard World Genius", lani započet na inicijativu tvrtke Mon Perin i istoimene Udruge građana i suradnje Općine.

Spojit kopno i more

Riječ je o projektu "teškom" trideset tona, reći će u šali načelnik Bala, objasnivši pri tom da su toliko teški i komadi kanfanarskog kamena koji će se ove sezone klesati.

Podsjećamo, u istarskoj se trdoj groti klešu skulpture svjetskih velikana i poznatih ličnosti, koje su na ovaj ili ovaj način zadužile čovječanstvo. Projekt je počeo lani, kada su grupe studenata za sobom ostavile dvije monolitne skulpture - Leonarda da Vincija, rad venecijanskih studenta te "Nikolu Teslu" koju su isklesali riječki i zagrebački studenti. Danas se obje skulpture nalaze na samom ulazu u kamp Mon Perin.

- Ova druga po redu kiparska kolonija koja se odvija u sklopu projekta "Bulevard World Genius", rezultat je promišljanja Udruge građana i tvrtke Mon Perin, kako na kvalitetan način što više i jače povezati središte Bala s kampovima Colone i San Polo. Njih naime dijeli pet kilometara duga cesta, koja će postavljanjem aleje skulptura zasigurno dobiti na atraktivnosti i dakako sadržajnost. S druge strane, smatram da smo ugošćavanjem mladih studenata i iskusnih profesora s više renomiranih, ali i svjetski poznatih akademija učinili i jedan veliki korak naprijed u razvoju kulturnog turizma, rekao je načelnik Bala, Edi Pastrovicchio.

Da Vinci i Tesla

Kako je istaknuo Enio Malusa', ispred tvrtke Mon Perin želja je organizatora kolonije da ova ljetna kiparska radionica bude mjesto susreta talentiranih ljudi i mjesto kreacije novih ideja i djela, odnosno da već nakon pet godina svih pet kilometara ceste bude oplemenjeno skulpturama.

- Upravo ove godine klešu se nove tri monolitne skulpture posvećene Mahatma Gandhiju, Galileu Galileju i Cristoforu Columbu, i izrađuju još tri murala koja će biti postavljena u sastavu kampova, kaže Malusa, koji i na pitanje kada će Bulevar velikana zaživjeti i biti zgotovljen, prognozira da će trebati oko pet godina.

Inače, valja istaknuti da troškove smještaja i prehrane studenata i profesora u cijelosti snosi tvrtka i Udruga Mon Perin. (Napisala i snimila Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter