Klešić: U prošloj godini izvršeno 318 revizija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glavni državni revizor Ivan Klešić rekao je danas kako je u prošloj godini izvršeno 318 revizija, od čega 269 financijskih i 49 posebnih te je izraženo 75 bezuvjetnih, 193 uvjetnih i jedno nepovoljno mišljenje.

"Za utvrđene nepravilnosti dano je 1615 naloga i preporuka, a od 1056 naloga i preporuka danih u prethodnoj reviziji, postupljeno po 46 posto", rekao je Klešić podnoseći Hrvatskom saboru izvješće o radu svog ureda za 2013. godinu.

Klešić je izvijestio kako je obavljena revizija godišnjeg izvještaja o izvršenju državnog proračuna za 2012. godinu i revizije 29 proračunskih korisnika.

"O godišnjem izvještaju o izvršenju državnog proračuna za 2012. godinu je izraženo uvjetno mišljenje, a o financijskim izvještajima i poslovanju proračunskih korisnika je izraženo 14 bezuvjetnih i 15 uvjetnih mišljenja", naveo je glavni državni revizor.

Izvijestio je i kako je obavljena financijska revizija 81 lokalne jedinice, o čijim je financijskim izvještajima i poslovanju izraženo 17 bezuvjetnih te 64 uvjetna mišljenja.

Uspoređujući broj uvjetnih i bezuvjetnih mišljenja izraženih u aktualnom i prethodnom izvještajnom razdoblju, Klešić je rekao kako je uočen trend smanjenja broja subjekata za čije je poslovanje i financijske izvještaje izraženo uvjetno mišljenje.

"Objavljivanjem izvješća povećava se transparentnost, ali i odgovornost onih koji odlučuju o sredstvima", zaključio je glavni državni revizor.

Sabor: Nedopustivo je ignoriranje revizijskih nalaza

Državna revizija i u današnjoj je saborskoj raspravi uglavnom dobivala visoke ocjene za svoj rad, no zastupnici su problematizirali podatak da velik broj subjekata ignorira, odnosno ne postupa po revizijskim nalazima.

Čak 38 posto subjekata iz 2011. nije postupilo po preporukama, upozorava Ivo Jelušić (SDP) i napominje kako bi za iščitavanje trenda ipak trebalo imati podatke unatrag nekoliko godina.

Jelušić kaže da nije svejedno radi li se kod uvjetnih mišljenja o formalnim propustima ili kršenju zakona. Ne bi, ističe, htio da izvještaji Revizije izledaju kao ispovijed u crkvi, "kažeš što si napravio, svećenik kaže to je grijeh, dobiješ pokoru, pa to riješiš ili ne riješiš i ideš dalje".

Za vaše dužnosnike to su formalne greške, da su to učinili HDZ-ovi bilo bi kazneno djelo, uzvraća Josip Đakić (HDZ) pozivajući se na podatak da je 13 od 20 ministarstava dobilo uvjetna mišljenja, odnosno da je, kako kaže, proračunska sredstva trošilo mimo kontrole i plana.

I Srđan Gjurković (HNS) suglasan je da se nalazi Revizije moraju poštovati. Od 1056 preporuka, nije postupljeno u 403 i to nije dobro, kaže Gjurković i poručuje da unutar vladajuće koalicije za to neće biti popusta.

Goran Marić (HDZ) tvrdi kako hrvatski javni dug i deficit ne bi bili tako visoki da je Revizija ostvarivala svoje zadaće. Državna revizija uspavala se u panegiricima, nije vidjela što je trebala, najviše je griješila propustom, rekao je Marić koji je ipak suglasan da se unatrag dvije godine Revizija preoblikovala u najstručniju instituciju u državi.

SDP-ova Ingrid Antičević-Marinović ne slaže se da je Revizija spavala. Nije, kaže, bilo ujednačenosti, no rad Revizije je iz godine u godinu bolji. "Nije spavala, ali je imala snene oči", ustrajao je Marić.

I Hrvoje Nekić (SDP) slaže se s pohvalama, no primjećuje da revizija bolničkog sustva nije rađena gotovo deset godina. Negdje nije otišla ni deset, 15 godina, no natjerajmo Vladu da odobri nove revizore, umjesto da osniva nove agencije, uzvraća Marić.

Glavni državni revizor Ivan Klešić rekao je da se sa 228 revizora ne može obraditi 14.000 subjekata koji su u nadležnosti Državne revizije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter