Klaudio Jurcic najbolji sommelier

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Klaudio Jurcic iz zagrebackog restorana Baltazar pobjednik je 15. prvenstva sommeliera Hrvatske, održanog u rovinjskom hotelu Lone.

Drugo mjesto zauzeo je Ivo Zgrablic iz Rovinja, sommelier restorana L u hotelu Lone, dok je treca Alena Brocilovic iz Ližnjana, zaposlena u restoranu Valsabbion u Pješcanoj Uvali. Uz brojne nagrade, pobjednik prvenstva predstavljat ce Hrvatsku na europskom i svjetskom prvenstvu.

Na ovogodišnjem prvenstvu, koje je organizirao Hrvatski sommelier klub, natjecala su se 24 hrvatska sommeliera, od kojih 12 iz Istre, regije koja je najviše napredovala u vinogradarstvu i vinarstvu.

Prvog dana svi su se natjecali u pisanom testu, kušanju i posluživanju vina. Najboljih 12 ogledalo se u polufinalu u utorak, nakon kojeg su prokušani znalci o vinu ocjenama izdvojili tri finalista.

U završnici pred punom kongresnom dvoranom Lonea tri najbolja sommelira natjecala su se u ispravljanju vinskih lista, sljubljivanju vina uz meni, prepoznavanju vina i žestica i na kraju u najpopularnijoj disciplini rastakanja pjenušca magnum u caše.

U ukupnom zbiru prošlogodišnji pobjednik Klaudio Jurcic uspio je nadmašiti svoje takmace iz Istre.

Natjecatelje su ocjenjivali iskusni sommelieri, pobjednici brojnih natjecanja i clanovi Izvršnog odbora HSK-a, poznati ugostitelji, enolozi i trgovci vinom te specijalizirani novinari.


Podijeli: Facebook Twiter