Klaudiju Katunaru prva nagrada na Istrartu

Prvonagrađeni rad Klaudija Katunara
Prvonagrađeni rad Klaudija Katunara

Pobjednik 14. izdanja Međunarodnog likovnog natječaja "Istrart", koji se održava u čast bujskog zaštitnika svetog Servula, je Riječanin Klaudio Katunar. Njemu je pripala novčana nagrada od 3000 kuna i omogućena mu je izložba u Gradskoj galeriji Orsola u ovoj godini. Drugu nagradu (1500 kuna i samostalna izložba u Orsoli) po ocjeni žirija dobio je mladi umjetnik Martin Hrastić iz Zagreba, dok je treću nagradu (izložba u galeriji Orsola) dobio tršćanski umjetnik i čest sudionik ovakvih natječaja Livio Zoppolato. Nagrada sponzora od 2000 kuna dobila je Renata Pentek iz Rijeke.

Ove godine umjetnici su mogli sudjelovati samo u kategoriji "ex tempore", što je znatno umanjilo broj sudionika, pa je stručni žiri (Roberta Weissman Nagy, Jerca Šantej i Eugen Borkovsky) ocjenjivao 34 rada 23 autora.

- Glavna karakteristika ovogodišnjeg natječaja je manje radova, a autori su koristili razne tehnike, no najviše akvarel. Sve više prevladavaju dinamični momenti, manji formati i neki slobodniji izričaji. Takvi su i nagrađeni radovi – prenijela je stavove žirija Roberta Weissman Nagy.

Ovu likovnu manifestaciju organizirali su Pučko otvoreno učilište, Grad Buje i Turistička zajednica Buja.

Kao poseban poklon svojim građanima povodom slavljenja njihovog zaštitnika, organizator je upriličio koncert komornog orkestra Friuli Venezia Giulia u bujskoj župnoj crkvi pod ravnanjem maestra Romola Gessija, uz sopranisticu Ilariju Zanetti.

Cijelog dana trajanja manifestacije, posjetitelji su mogli pogledati zanimljive izložbe. U galeriji Orsola bila je otvorena izložba fotografija učenika srednjih škola iz Buja koji su sudjelovali na fotografskom natječaju "KLIK na kulturni krajolik", a u Etnografskom muzeju izložba dječjih likovnih i literarnih radova s 22. proljetnog natječaja Pučkog otvorenog učilišta za učenike osnovnih škola iz Buja. (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter