Klaster se ukida i postaje zadruga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najvažniji zadatak Klastera istarskih maslinara u sljedećoj godini bit će njegovo samoukidanje nakon što izvrši svoju zadaću - dovršetak procedure zaštite istarskog maslinovog ulja europskom oznakom izvornosti, i zatim se preustroji u proizvođačku organizaciju koja će maslinarima koji će proizvoditi zaštićeno maslinovo ulje moći pružiti mnogo konkretniju podršku u poslovanju nego što to može klaster, rekao je na pazinskoj skupštini Klastera istarskih maslinara njegov direktor Bruno Legović.

Zajednička europska zaštita

Procedura zaštite istarskog maslinovog ulja bila je i glavna aktivnost Klastera u ovog godini, naglasio je Legović podnoseći izvještaj o radu. Pritom je podsjetio da je "Istarsko ekstradjevičansko maslinovo ulje" najprije bilo zaštićeno oznakom izvornosti na razini Republike Hrvatske, a zatim je pri proceduri njegove europske zaštite Slovenija podnijela prigovor, nakon čega je postupak stopiran, te su započeli pregovori između proizvođača iz hrvatske i slovenske Istre. Pregovori su okončani dogovorom da se krene u zajedničku europsku zaštitu oznakom izvornosti, i to za proizvod koji će se u obje države zvati "Ekstradjevičansko maslinovo ulje Istra". Pod tim nazivom istarsko je ulje iznova zaštićeno u Hrvatskoj, i u Sloveniji (gdje je ranije bilo zaštićeno pod nazivom "Ekstradjevičansko maslinovo ulje iz Slovenske Istre"); zatim je u Bruxelles upućen zajednički zahtjev za zaštitu europskom oznakom izvornosti, i kako je izvijestio županijski pročelnik Milan Antolović, iz Bruxellesa stižu "saznanja" da bi zahtjev za ovu prekograničnu zaštitu u siječnju 2018. trebao biti objavljen u službenom glasilu Europske unije, nakon čega slijedi tromjesečni rok za žalbu.

- Prema dogovoru sa Slovencima, žalbe ne bi trebalo biti, rekao je Antolović, procijenivši da bi postupak europske zaštite istarskog ulja trebao biti potpuno dovršen do polovice sljedeće godine. Inače, u proizvodnoj sezoni 2016.-2017. markicu sa zaštićenom nacionalnom oznakom izvornosti koristilo je pet istarskih proizvođača: dva veća s proizvodnjom od po 20.000 litara, i tri manja s proizvodnjom od po tisuću litara.

Aplikacija Olive Manager

Dovršenjem ovog postupka zaštite nestaje glavni razlog zbog kojeg je prije nekoliko godina osnovan Klaster istarskim maslinara, ali maslinarima treba čvrsta organizacija koja će im pružati potporu u promociji i poslovanju. Stoga se već dulje vrijeme unutar Klastera traži najbolje rješenje za preustroj u proizvođačku organizaciju, a na ovoj skupštini je rečeno da je najbolji organizacijski oblik za takvu svrhu - zadruga. Stoga je osnovan inicijativni odbor koji bi trebao pripremiti statut, poslovni plan i ostale dokumente potrebne za preustroj Klastera u proizvođačku organizaciju, odnosno zadrugu, a u njega su izabrani Bruno Legović, Melinda Cossetto, Katja Gašparini, Klaudio Ipša, Nikola Randić, Blanka Sinčić Pulić, Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio i Sergio Červar.

Umjesto dosadašnjeg predsjednika skupštine Klastera Darka Kaduma, za novu predsjednicu izabrana je Melinda Cossetto. Maslinarima je zatim predstavljena informatička aplikacija Olive Manager čiju je izradu financirala Istarska županija, koji služi za upravljanje proizvodnjom maslina i maslinovog ulja. Na kraju skupštine predstavnici udruge Agroopatija, Nikola Randić i Bogomil Franković, pozvali su istarske maslinare na prvo ocjenjivanje maslinovih ulja Liburnije koje se održava u subotu u Opatiji, a značajno je po tome što i ulje toga područja nosi naziv zasad samo u Hrvatskoj i Sloveniji zaštićenog Ekstradjevičanskog maslinovog ulja Istra.

(Izvijestio i snimio Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter