Klasika i više od toga


Drugi Classical Music Festival završen je sinoć glazbenim maratonom na pulskom Forumu. U šest sati trajanja programa koji je okončan oko ponoći moglo se čuti i više od klasike pa je tu bilo i jazza i balkanskih napjeva.

Koncert su otvorile mlade istarske snage Karmen Antunović (harmonika), Luka Demarin (klavir), Diego Vitasović (harmonika) te Tijana Stakić (klavir), a nastavile su pijanistice Ivana Marija Vidović i Vesna Miletić u programu nazvanom Pianomania for 20 fingers. Nastavilo se ansamblom koji su činili flautist Miloš Miketić, pijanistica Maša Babić, bubnjar Andrija Bošnjaković i kontrabasist Aleksandar Stanković, koji su spojili klasiku i jazz u dijelu programa nazvanom Balkan Classification. Iza naziva Classic vs folk krio se nastup projekta Slovena Voices koji čine četiri pjevačice, tri iz Bugarske i jedne iz Slovenije koje su publiku povele na putovanje etno glazbom uz bugarske napjeve s dozom twista, a zapjevale su Zvezdana Novaković koja je projekt pokrenula i vodi ga, Darina Zlatkova, Ivelina Dimanova Ivanova i Tanya Privanova. Trio kojeg su činili pijanistica Maša Babić, saksofonist Matej Bunderla i harmonikaš Mirko Jevtović vratio je maraton na staze klasične glazbe, ali sve je ipak završilo u znaku jazza kada su nastupile pulske snage, i to bubnjar Dušan Kranjc, trubač Branko Sterpin i kontrabasist Nenad Mirt kojem su se pridružili zagrebački gitarist Pavle Miljenović te saksofonist Oleg Kireyev koji glazbenu kondiciju održava na relaciji Rusija-Hrvatska.

Classical Music Festival održan je u organizaciji Istarskog kulturnog sabora uz pokroviteljstvo Grada Pule. Pet programa u šest dana održalo se na raznim mjestima, počevši od Muzeja suvremene umjetnosti Istre, Europskog centra za mir i razvoj, bivšeg autobusnog kolodvora, parka Kralja Petra Krešimira i konačno Foruma. Sva ova mjesta pokazala su se prikladnima kao kulisa za klasičnu glazbu u raznim oblicima, od koncerata do radionica za djecu, no možda je najvažnije što su se na nekima od tih mjesta prvi put održali koncerti. Publika se na te događaje odazvala u velikom broju pa je tako bilo i sinoć na Forumu. Pored glazbe, ova manifestacija je ove godine uveličana i izložbom austrijske slikarice i kiparice Theresije Fauland-Nerat u galeriji Cvajner i na Forumu. (M. RADIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter