Klasicni i eksperimentalni jazz uz dašak mora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U jedinstvenoj atmosferi otoka Sveti Nikola teško da koji koncert može biti neuspješan. Znaju to organizatori Valamar Jazz Festivala koji trecu godinu za redom vrhunac doživljava upravo na poreckom otoku pružajuci publici nezaboravan doživljaj spajajuci prirodu, jet set i probrane zvuke jazza.

Prve dvije festivalske veceri održane na lokacijama u starom gradu, a treci susret na pozornici na otoku, svega nekoliko metara udaljenoj od mora, koja je ugostila zvuke cistog jazza, u prvom dijelu veceri eksperimentalnog, a u drugoj klasicnog.

Potonji je kreirao Joey Calderazzo, jedan od vodecih jazz pijanista današnjice u pratnji Martina Sjöstedta na kontrabasu i Daniela Fredrikssona na bubnjevima. U njegovoj je interpretaciji vidljiv utjecaj suradnje s vrhunskim tenor saksofonistima Michaelom Breckerom i Branfordom Marsalisom.

Calderazzo je uvertiru odradio skladbom "The Mighty Sword", brzim, dinamicnim tempom, u kojoj je publici dao zalogajcic svog bogatog repertoara i vještina. Nakon još nekoliko slicnih izvedbi Calderazzo je svoju pratnju poslao na odmor i publici podario dvije laganije solo klavirske izvedbe "La Valse Kendall" i "The Meaning of the Blues".



Iako je bio, kako je sam na pocetku koncerta priznao, prilicno neispavan zbog više od deset sati leta i došao u Porec samo zbog Valamar Jazz Festivala, zbog cega je rekao da ce to biti jedan od "onih" koncerata, Calderazzo je izveo uspješan nastup, "procakulao" s publikom i odradio nekoliko sjajnih izvedbi.

Nešto drugaciji bio je koncert kvinteta Enrico Rava Tribe. Predvodeni Talijanom Ravom, istaknutim trubacem svjetskog jazza, trombonist Gianluca Petrella, pijanist Giovanni Guidi, kontrabasist Gabriele Evangelsita i bubnjar Fabrizio Sferra ponudili su publici nešto više od sat vremena tecnog, brzog, nepredvidivog, vec spomenutog eksperimentalnog jazza.

Mladi tim glazbenika pokazao je da su vrsni majstori te u svojim interpretacijama nimalo ne zaostaju za iskusnim Ravom, koji je tocno znao u kojem trenutku voditi glavnu rijec, a u kojem mjesto prepustiti mladim snagama. Iako su s jedne strane nastup odradili izvrsno, s druge je u potpunosti izostao kontakt s publikom te je ostao dojam da sviraju samo radi sebe.

Valamar Jazz Festival pod voditeljskom palicom umjetnicke direktorice Tamare Obrovac završava veceras u 21 sat na otoku Sv. Nikola nastupom Freda Wesleyja i The New JB Hornsa, americkog trombonista i pjevaca koji je jedinstvena pojava na americkoj glazbenoj sceni, a široj publici poznat je po suradnji s Jamesom Brownom. (V. HABEREITER; snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter