Klasici suvremene misli i umjetnosti u formi grafita

Iva Kuzmanović i Marko Vojnić Gin na otvaranju izložbe
Iva Kuzmanović i Marko Vojnić Gin na otvaranju izložbe

U Dnevnom boravku pulskog Društvenog centra Rojc otvorena je izložba "Ogni poesia e una petizione, ogni petizione e una poesia" kroz koju su Marko Vojnić Gin i Iva Kuzmanović ponudili klasike suvremene misli i umjetnosti u formi grafita.

Poezija, grafit, fotografija

Ideja je potekla od Marka Vojnića koji je 2012. sa suprugom počeo pisati poeziju na mjestima na kojima su izlazili pa su to fotografirali. Potaknuti time Marko Vojnić je na području bivše vojarne Monumenti napravio seriju grafita koje je Iva Kuzmanović fotografirala a rezultat toga je ova izložba na kojoj su grafite predstavili kroz medij fotografije u galerijskom prostoru i tako im dali legitimitet umjetničkog djela.

Grafiti iz ove serije nastali su prošle i ove godine, a sve rečenice, svi stihovi pripadaju nekom od poznatih umjetnika pa je naslov izložbe koji se može prevesti kao "Svaka poezija je akcija, svaka akcija je poezija" dolazi od Bernarda Bertoluccija.

Na najvećoj fotografiji koja prekriva skoro čitav zid u igraonici Dnevnog boravka stoji poruka talijanskog marksističkog filozofa i političara Antonija Gramscija "Sono pessimista con l'intelligenza, ma ottimista per la volonta". Od talijanskog pjesnika hermetizma Giuseppea Ungarettija tu je njegova najkraća pjesma koja u cijelosti glasi "M'illumino d'immenso" ("Prosvjetljujem se beskrajem") koju je napisao nakon što se probudio u rovu, nakon što su mu javili da je završio Prvi svjetski rat.

"Šutnja ne znači tišinu"

Tu su još citati Julesa Renarda, Johna Cagea i Walta Whitmana i Samuela Becketta koji je jednom pronicljivo zaključio da "šutnja ne znači tišinu" što su iskoristili i Vojnić i Kuzmanović.

Iva Kuzmanović rođena je u Zagrebu. Profesorica je španjolskog i poljskog jezika i književnosti. Radi u arhitektonskom uredu u Puli. Bavi se dizajnom i izradom unikatnih torbi i odjevnih predmeta. Fotografija je medij kojemu se uvijek vraća još od prvog susreta sa analognom fotografijom i tamnom komorom u srednjoj školi, kasnije kroz tečajeve digitalne fotografije.

Marko Vojnić rođen je u Puli. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2007. godine. Dvije godine kasnije upisao je poslijediplomski doktorski studij pri ALU. Izlagao je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, a djela mu se nalaze i po muzejskim zbirkama. Za svoj rad do sada je bio nagrađivan više puta. Samostalno izlaže od 2002.

Za glazbenu podlogu na otvorenju izložbe bio je zadužen DJ Teddy Lee, a izložba je otvorena do 29. rujna svakog radnog dana od 17 do 21 sat.

Organizator je Savez udruga Rojca, a programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Pule i Zaklade Kultura nova. (M. RADIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter