Klarić: Živimo u općini po mjeri čovjeka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svjesni činjenice da se nikada nećemo moći odužiti općini, danas i uvijek imamo razloge za ponos i slavlje što joj pripadamo, tim se riječima uzvanicima obratio načelnik općine Sveta Nedelja Gianvlado Klarić, na svečanosti u povodu Dana općine, održanoj u ponedjeljak navečer u općinskoj vijećnici. U prošlosti 16. listopada bio je sinonim za najveći stočni sajam u Istri. Danas, kada općina slavi 24. rođendan, sajam još uvijek opstaje, no u znatno manjem obimu. Duž glavne prometnice, u samom srcu Nedešćine, postavljen je bio tek pokoji štand sa slatkišima, kestenima te domaćim proizvodima. Živa glazba pred školom, a u kasnim večernjim satima nastup Maura Staraja dali su i zabavnu notu obilježavanju Dana općine.

Industrijska zona

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća među brojnim uzvanicima bio je i istarski župan Valter Flego, načelnici okolnih općina, predstavnici javnog, gospodarskog i pedagoškog sektora. Predsjednik Vijeća Valter Golja poručio je da je njihova općina lijepo mjesto za život i odmor, s očuvanom prirodom, poznata po razvoju vinogradarstva, proizvodnji vina, OPG-ovima s ekološkom proizvodnjom te poželjnim mjestom za razvoj turizma. Apostrofirao je i industrijsku zonu u kojoj djeluju brojni poduzetnici.

- Dugogodišnje investicije u infrastrukturu, njezina izgradnja, pozitivan prirodni priraštaj, dobri su pokazatelji da je općina ugodno mjesto za život gdje mladi ostaju, a mnoge obitelji grade obiteljske kuće, poručio je Golja. "Naš je zadatak i dalje djelovati odlučno, razumno i promišljeno, u cilju daljnjeg poboljšanja i podizanja kvalitete života naših stanovnika te daljnjeg razvoja naše lokalne zajednice", dodao je Klarić. Spomenuo je najznačajnije investicije realizirane u proteklom mandatu, a, kaže, najponosniji je zbog početka izgradnje dječjeg vrtića.

- Najperspektivnija ste općina u Istri po broju novorođene djece, broju otvorenih OPG-ova i obrta. Imate stabilan i solventan proračun, što danas nije jednostavno. Podupirete projekte koji potiču kreativnost te svoje sugrađane pratite na putu do uspjeha, poručio je župan Flego te najavio nastavak potpore Županije.

Svečana sjednica bila je i prigoda za dodjelu priznanja ovogodišnjim laureatima. Dobitnici su Andrej Prskalo, vratar NK Rijeke koji je svoje prve nogometne korake učinio u Omladincu iz Svetog Martina. Nakon toga prelazi u Rudar iz Labina, da bi kao 18-godišnjak potpisao stipendijski ugovor s Rijekom. Nastupao je i za Orijent i Pomorac te četiri godine proveo u pulskom prvoligašu. Svoj vrhunac dostiže u Rijeci, s kojom osvaja državno prvenstvo i kup i to kao jedan od glavnih karika momčadi i njezin kapetan.

Za izvanredne uspjehe u gospodarstvu nagrađena je trgovačka tvrtka Jedinstvo, koja zapošljava više od 200 djelatnika, a u posljednje je vrijeme otvorila pet trgovina na području općine, u Sv. Martinu, Snašićima, Štrmcu, Nedešćini i Šumberu, te time utječe na svakodnevno bolji i komotniji život žitelja.

Vajka s vami!

Zbog dugogodišnjeg društveno-humanog rada nagradu je primila i udruga Mendula, za nesebičan rad, pomaganje potrebitima, organiziranje humanitarnih akcija, stručnih predavanja, radionica za najmlađe, a pogotovu za svoju istinsku i veliku brigu za stare i nemoćne. U ime Mendule zahvalila se Irene Mikuljan, a u ime Jedinstva Ervino Kršulja, uz napomenu da je njihov moto "Vajka s vami!", malim mjestima. Zbog obaveza Prskalo nije mogao preuzeti priznanje pa je to učinila njegova majka. Prenijela je zahvale Andreja te poručila da će on i dalje na najbolji način pronositi ime općine iz koje potječe. Svi laureati dobili su plaketu, priznanje i umjetničku sliku. Svečanost su uveličali nastupi pjevačkog zbora Neo i Klape Labin. (Ivana AHMIČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter