Klarić: Općinu ću koštati manje od prethodnika

Gianvlado Klarić (I. RADIĆ)
Gianvlado Klarić (I. RADIĆ)

Hoće li novi načelnik Sv. Nedelje Gianvlado Klarić (IDS) imati veću ili manju plaću od svoga prethodnika Srećka Mohorovića? Suha računica nakon zadnje sjednice Općinskog vijeća kada je Klariću osnovica povećana za 466 kuna govori da će Klarićeva bušta, bez dodatka za radni staž, bruto težiti 19.133 kuna ili čak 2.000 više.

Njegova su se uvjeravanja da će, u konačnici, jer se odriče bonusa koje je primao Mohorović, ipak primati manji dohodak, činila izlišnima, pogotovo jer je istodobno prirez građanima udvostručen na šest posto zbog lošeg stanja javne blagajne.

Zatražili smo konkretne podatke o primanjima koje Klarić na sjednici nije iznio. Na temelju knjigovodstvenih podataka, prosječna neto isplaćena plaća Mohorovića u 2011. godini iznosila je 13.231 kunu, a lani u prvih devet mjeseci, kada nije bio na bolovanju, 13.484 kune. Klarićeva, pak, po novoj odluci o koeficijentima i osnovici, iznosi 13.082 kune. "Za mene nema zabranjenih tema. Nisam obmanjivao javnost uoči izbora pa to neću činiti ni ubuduće. Nema podatka koji građani ne bi trebali znati", ističe Klarić.

- Manje ću koštati općinu nego bivši načelnik, to je neosporno. Već na prvoj plaći nije mi isplaćen dodatak od deset posto pred odlazak u mirovinu, koji se, prema Pravilniku o radu, obračunavao počevši pet godina prije umirovljenja. Prihvaćam samo legalnu isplatu, prema Zakonu o plaćama državnih dužnosnika, s dodatkom od 0,5 posto za svaku godinu radnog staža, a nipošto s drugim dodacima, uključujući i regres te božićnicu, koji su u prošlosti povećavali primanja načelniku, pa i kroz plaću, objasnio je friški lokalni prvak.

Klarić sve oslikava, kako veli, apsurdnim podatkom: pročelnik Elio Stepančić u lipnju i srpnju dobio je oko 300 kuna veću neto plaću od njega, zahvaljujući upravo dodatku pred mirovinu. Pravilnik o radu, koji je sadržavao i to pravo za zaposlenike Općine (kao i ono na izdašne otpremnine), od 1. kolovoza stavljen je na Klarićev prijedlog, odlukom vijećnika, van snage. (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter