Klapski spektakl u Umagu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Umagu ovog ljeta nije manjkalo raznovrsnih kulturno-zabavnih i glazbenih zbivanja koja su na najljepši moguci nacin zakljucena na teniskom stadionu ATP-a u Stella Marisu - klapskim megaspektaklom koji ce više od dvije i pol tisuce ljubitelja a capella pjevanja zasigurno još dugo pamtiti.

Trenutno najpoznatija i najomiljenija imena nastupila su na velebnoj pozornici i priuštila publici petosatni užitak, a bili su to Tomislav Bralic i klapa Intrade, zatim klape Maslina, Iskon, Cambi, Sv. Florijan, Motovun, Lungomare iz Umaga te Vinko Coce i mlada i sve popularnija Lidija Bacic.

U uvodnom dijelu koncerta prvi su se pred publikom pojavili istarski poklisari ovog glazbenog žanra, Umažani i Motovunjani, da bi se potom svojim repertoarom predstavila splitska klapa Cambi, a zatim i Sv. Florijan iz Žrnovnice, nadaleko poznat zahvaljujuci svojem megahitu "Kako cu joj rec da varin".

Da dogadaj ne protekne samo u znaku muških glasova, organizator je angažirao splitsku pjevacicu Lidiju Bacic, sve prisutniju na glazbenoj pozornici. Bacic se ljetos natjecala na Melodijama Istre i Kvarnera, a kada je karavana gostovala u Umagu, osvojila je najviše glasova publike i te veceri pobijedila s pjesmom "Neka se vino toci".





U drugom dijelu veceri, koja se dobrano protegnula i na drugi dan (koncert je trajao do 2 sata!), slijedilo je, kakao mnogi rekoše, ono pravo - klape Iskon i Maslina, zatim Coce i Bralic s klapom Intrade. Sve je od pocetka do kraja uistinu bilo pravo - po ukusu okupljenih poklonika klapske glazbe iz svih krajeva Istre, Kvarnera i susjedne Slovenije, o cemu najbolje svjedoci raspoloženje tijekom petosatnog nezaboravnog muziciranja, zabave i plesa.

Domaci Lungomare imao je cast otvoriti klapski spektakl s tri prepoznatljive skladbe "Ti samo ti", "Pismo moja" i "Cesarica", cime su još jednom pokazali osebujnost 20-godišnjeg stvaralaštva. Buduci da je bilo puno pjesama o moru, mornarima, ribarima, oni su se u tom stilu i odjenuli.

Mjesto na pozornici ustupili su sve uspješnijoj klapi Motovun koja u kratkom vremenu postojanja (osam godina) osim klasicnih klapskih pjesama, sve više izvodi obrade hitova Gibonnija, Olivera, Parnog valjka i drugih. Nedavno je zakljucila turneju po Engleskoj gdje je održala pet koncerata, a pozvana je i na nastup u londonskom sakralnom zdanju Sant Martin sredinom sijecnja.

Publici su se jako svidjeli Žrnovnicani koji su najavili skorašnji izlazak novog nosaca zvuka, dok o Iskonu i Maslini ne treba puno pisati jer vec dugo imaju odlicnu reputaciju u Hrvatskoj, ali i na medunarodnim pozornicama.

Umaškoj glazbenoj publici vec je srcu prirastao trogirski slavuj i cesti gost Umaga Coce, koji je sve razgalio svojim hitovima. Na kraju je pozivan na bis, da bi potom u prvim satima novog dana s umaškom klapom otpjevao "Mirno spavaj", "Sicaš li se di je lungomare" i "Vilo moja". Klapski spektakl zacinili su Bralic i Intrade svojim izvedbama. Pjevala je s njima i publika, ciji se pljesak nije dugo stišao na kraju te prekrasne veceri. (Napisao i snimio Mijat GAVRAN)


Podijeli: Facebook Twiter