Klapski spektakl u kaštelu Grimani

Klape u kaštelu Grimani u Svetvinčentu (D. MEMEDOVIĆ)
Klape u kaštelu Grimani u Svetvinčentu (D. MEMEDOVIĆ)

Vjerojatno je većina u polupraznom kaštelu Grimani imala pred očima sinoć onaj klapski spektakl od prije par godina na igralištu ispod kaštela kada su klape po prvi put tako brojne i na krilima stadionskih nastupa okupirale slušatelje diljem Hrvatske.

Tada je bio još živ i Coce, kao omiljeni solist, ali i nezaboravni tenor klape "Trogir" na što nas je podsjetila klapa "Cambi" iz Splita njegovim velikim hitom "Vilo moja".

Uz ovu klapu, na ponovljenom klapskom druženju u Svetvinčentu, ovaj put u kaštelu koji se pokazao idealnim mjestom za ovu vrstu pjevanja, nastupile su još i klape "Sv. Florijan" iz Žrnovnice – za sve koji rade u škveru, a u fušu i tokare – "Kampanel" te solistica Zorica Kondža, uz pratnju supruga Joška Banova.

Na neki način bila je to noć Dalmacije u srcu Istre koju je zbog nesretnog nogometnog ispadanja Hrvatske od Meksika u Brazilu, ali i zbog prijetećeg neba i hladnoće, pojela nogometna vremenska nepogoda i euforija.

Ljubitelji klapskog pjevanja i druženja mogli su zapjevati svoje omiljene hitove, a mora se primijetiti da klape sve više u svojim nastupima, koji se neopravdano produžuju, koriste repertoar kolega estradnjaka i tako zapravo prepjevavaju u klapskom celofanu sve one "rozgalice", "gibonnke", "magazinke", "severinke", "bešlagijke", što nije smisao i ugođaj koji klapa može i mora dati svojim vodećim tenorom i baritonom koji se ne mogu mjeriti ni s jednim glasom estradnjaka, kao i basom kao svojevrsnim začinom.

Očito je i zbog toga ovaj vid pjevanja i tradicije našao zaštitu na UNESCO-ovoj baštini, kao i izvorna istarska kanta, pa bi se toga trebalo više držati.

Strpljiva i prorijeđena publika zagrijavala se uz više od tri sata čiste glazbe, a klape su uz svoje zaštitne hitove i obrade poznatih sakupljača i tekstopisaca, od Stipišića Delmate do Ćalete i Fiamenga, ulazili i u repertoare ostalih klapa. (M. ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter