Klapska pjesma za dvadeseti rođendan Rožica

Klapa Krasica
Klapa Krasica

Brojni posjetitelji koji su do posljednjeg mjesta ispunili dvoranu Doma kulture uživali su u pjesmi sudionika XXI. susreta klapa i vokalnih skupina. Ta vrijedna kulturna manifestacija svoje začetke ima u nekadašnjim susretima klapa Istre i Kvarnera, ali je s recesijom i teškoćama prerasla u druženje ljubitelja klapske pjesme iz sjeverozapadne Istre, s ponekim gostom.

Glazbena tradicija

I ove posljednje listopadske subote posjetitelji su čuli niz pjesama na bazi istarske i dalmatinske glazbene tradicije, ali su se čuli i obrađeni talijanski, slovenski, makedonski, pa i slavonski napjevi, popularne skladbe koje su našle svoje mjesto i u klapskom repertoaru.

Program su otvorili gosti iz Kaštela, klapa Castrum Veneris koja pod vodstvom maestra Biloslava djeluje već pet godina. Na lijepo ukrašenoj pozornici nastupila je i vrlo poznata Klapa Boškarin iz Huma koju vodi Andrej Zornada, a zatim i gošće iz Kaštela, klapa Kaštelanke koje su česte sudionice na mnogim ovakvim smotrama kod nas i u inozemstvu. Voditeljica klape je Ileana Pavletić Perosa, a sada klapu vodi Daniele Circota. Toplim pljeskom pozdravljeni su i gosti iz Kopra – klapa Bertoki. Prvi put u Marušićima nastupila je i ženska klapa Castrum Vallis iz Bala koja je osnovana prije četiri godine, a vodi je Danijel Dražić. Iza njih su nastupili najiskusniji, Klapa Kornarija iz Marušića, jedna od najstarijih u Hrvatskoj. Pjevaju od 1977. godine i ubilježili su brojne nastupe u Hrvatskoj i inozemstvu. Posljednjih nekoliko godina klapu vodi Rufo Šepić. Jedna od najmlađih klapa u Istri svakako je ženska klapa ZT Krasica. U ovom sastavu djeluje od početka ove godine, a vodi je Lora Pavletić. Gromki glasovi klape Mirakul iz Veprinca, pod vodstvom Darka Đekića, izmamili su pljesak posjetitelja, a listu gostiju zaključila je poznata umaška klapa Longomare koju vodi Marino Vižintin. Ovoga puta nastupili su u novom sastavu, s dvije akustične gitare i harmonikom i obradom popularnih melodija.

Ovogodišnji Susret klapa u Marušićima bio je u znaku proslave dvadesete obljetnice aktivnog pjevanja Ženske klape Rožice iz Marušića, koje su također zapjevale na marušićanskoj sceni, kao i prethodnih godina. Klapa Rožice nastala je raspadom nekada vrlo popularnog marušićanskog mješovitog zbora, a Rožice su prije pet godina izdale i svoj prvi nosač zvuka "Misičina". Klapu je u početku vodio pokojni Lino Šepić, a posljednjih 15 godina voditelj je Marino Vižintin. Ovom prigodom posebna priznanja za svih 20 godina pjevanja u klapi dobile su Ester Mesarić, Dalida Šker, Bruna Žužek, Rita Ivančić i Denise Đurđević, a za pet godina Roberta Hrobat. Zahvalnice su dobile i sve članice koje su tijekom dvadeset godina povremeno pjevale u Rožicama, a nije izostala ni rođendanska torta prigodom zajedničkog druženja svih klapa i posjetitelja, na kraju ove glazbene večeri.

Lokalni izričaj

Susreti klapa u Marušićima lijep su primjer očuvanja klapske pjesme i glazbene tradicije istarskih i drugih krajeva, a kako bi to upotpunili i domaćom riječju, lokalnim izričajem kojim se nekada govorilo, različitim od mjesta do mjesta, ali se sve manje čuje, organizatori su u goste pozvali dvije pjesnikinje koje pišu na svom mjesnom govoru. Svoje su stihove pročitale Branka Biloslav na čakavskom izričaju okolice Grožnjana i Nadia Disiot, koja se predstavila govorom iz okolice Zrenja. Na lokalnom govoru zapjevali su Anita i Dante, duo koji je nedavno izdao i CD s autorskim i narodnim pjesmama marušićanskog kraja. 

Organizator susreta klapa, kojega su vodili Jessica Acquavita i Mate Mekiš, bili su KUSD Bratstvo i Mjesni odbor Marušići, uz potporu Grada i TZ Buje i nekoliko sponzora. (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter