Klapska pjesma privukla mnoštvo posjetitelja na placu

Program okončan atraktivnim nastupom klapa
Program okončan atraktivnim nastupom klapa

Nastupom klapa Motovun i Rišpet u subotu navečer na šišanskoj placi okončano je ovogodišnje izdanje Sajma sv. Feliksa i Fortunata, mjesnih zaštitnika. Za kraj dvodnevnog festivala, posjetitelji su mogli uživati u pedočima i prepustiti se zabavi do kasno u noć na ulicama prepune stare jezgre.

U sklopu sajma i bogatog pratećeg programa održana je i 8. smotra ekstradjevičanskog maslinovog ulja općine Ližnjan, za koju su nagrade i priznanja podijeljena u petak, u subotu je ližnjanskim krajem vožena četvrta od šest biciklijadi Jug na dva kotača, kojoj se odzvalo 200-tinjak biciklista, a u Zajednici Talijana tijekom oba dana posjetitelji su mogli kušati ulje, razgledati i kupiti neke od domaćih proizvoda lokalnih poljoprivrednih proizvođača i rukotvoraca. Među njima su bili i učenici šišanske područne Osnovne škole "Giuseppina Martinuzzi", koji su marljivo nudili razni nakit i ostale rukom izrađene predmete u produženom boravku. Svaka čast!

No, treba biti fer i reći da se dobar dio priredbi koje su najavljivali organizatori (Zajednica Talijana, Mjesni odbor i Lovačka udruga Bena iz Šišana, Udruga poljoprivrednika Agro-Mladica i Turistička zajednica Ližnjana) nije mogao pogledati ukoliko ste se slijepo držali zadane satnice. Posebno je takav slučaj bio u subotu, kada se oko 19 sati očekivala prezentacija pečenja kruha po starinski, što je pak, kako smo kasnije saznali, napravljeno puno ranije. I defile u narodnim nošnjama mogao se vidjeti tek slučajno, ako ste nabasali na folkloraše, dok su morske specijalitete, zapravo pedoče na buzaru, počeli spremati puno kasnije. Svog su se rasporeda, nasuprot tome, marljivo pridržavali pljočkari i šišanski učenici pozivajući posjetitelje na sajam. U subotu su ti i drugi mališani mogli kušati domaće slastice te naučiti kako spravljati tradicionalnu šišansku busoladinu.

U petak navečer, dok su mnogi degustirali šugo od divljači s palentom, i nakon što su se slegli dojmovi s utakmice Češka-Hrvatska, kod župne je crkve prikazana predstava "Šišanske legende" u kojoj je sudjelovalo 30-ak glumaca. Režirala ju je Petra Blašković, a ideja je potekla iz knjige "Genni storici di Sissano" Valeriana Montija, koju je preveo i uredio Antonio Giudici, i u kojoj se uz srednjovjekovnu svakodnevnicu spominje i ova fantastična priča. Centralna figura je zmaj kojem su pred duboku jamu usred brda Šišanci svakog mjeseca žrtvovali jednu od djevojaka izabranu ždrijebom. U predstavi su glumili Histri-oni i članovi folklora Zajednice Talijana Šišan te devet malih Šišanaca polaznika dječje dramske sekcije ZT-a. (Z. STRAHINJA, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter