Klapska pjesma na Šparogadi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi dan trodnevne manifestacije posvecene proljetnoj samonikloj istarskoj deliciji bio je u znaku klapske pjesme. Devet klapa na drugom susretu u Kaštelu otvorilo je jubilarnu, 15. šparogadu, dogadaj koji je sadržajno obogatio nekadašnju pucku feštu Ottavu koja se u Kaštelu organizirala osam dana nakon Uskrsa.

Drugi susret klapa otvorili su domacini - nedavno oformljena muška klapa Castrum Veneris koja od studenog prošle godine djeluje pri Zajednici Talijana u Kaštelu pod vodstvom Rufa Šepica. Bio je to njihov premijerni javni nastup, za što su nagradeni velikim pljeskom u prepunoj dvorani doma u Malotiji kod Kaštela.

U goste su stigle i clanice klape Rožice iz Šapjana kod Opatije koje su zajedno od 2004., a jednako dobro bila je primljena i klapa Volta osnovana u Brtonigli prije šest godina, koja danas djeluje pod okriljem Grada Novigrada. Zapjevale su još jedne Rožice, one iz Marušica, klapa s 15-godišnjim iskustvom koju vodi neumorni Marino Vižintin.

Iz Rijeke se spustila brojna muška klapa Gradelini, ljubitelji, kako kažu, lijepe pjesme i gradela, pa otuda i ime. Malobrojne, ali vrsne pjevacice iz ženske klape Brajde iz Špadica kod Poreca unijele su u ovu smotru izvornu istarsku pjesmu i istarsku ljestvicu, dok je umaška klapa Lungomare i ovim nastupom potvrdila zašto je stabilna na sceni više od 20 godina.

Jedna od mladih je i ženska klapa Kaštelanke koja djeluje u sastavu KUŠD-a Lipa Kaštel, a njeguju istarske i dalmatinske pjesme. Toplo je primljena i brojna muška klapa Solinar iz Portoroža koja cesto nastupa s vlastitim skladbama na slovenskom i hrvatskom jeziku.

Kao i uvijek na ovakvim susretima, sve je završilo zajednickim nastupom i pjesmama koje svi vole - "Ružo crvena", "Da te mogu pismom zvati" i "Oci boje lavande".

Subotnji program Šparogade bio je u znaku branja šparoga, pripremanju i degustacije jela sa šparogama, a program se nastavlja u nedjelju uz proglašenje najuspješnijih natjecatelja, megašparogadu i koncert Tomislava Bralica i klape Intrade.


Podijeli: Facebook Twiter