Klapska pjesma na drevnom Placu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cetvrti supetarski susret klapa okupio je dvanaest pjevackih skupina, ponajviše iz Istre, ali i iz Primorja, te iz duboke hrvatske unutrašnjosti. Granice rasprostiranja ljubavi prema klapskoj pjesmi, kako kod izvodaca tako i kod publike, sve se više šire, a zanimljivo je da su na ovom supetarskom susretu brojem dominirale - ženske klape. Brojna publika koja je ispunila Plac pred drevnom supetarskom pavlinskom crkvom i samostanom odolijevala je i neuobicajeno hladnom vremenu, a oduševljeni pljesak izvodacima (medu kojima se s godinama vec izdvajaju i posebni ljubimci publike) dao je i pjevacima "kuraja" da pjesmom zagriju i sebe i slušatelje.

Nakon pozdrava supetarskog nacelnika Marija Bratulica, koji je publici poželio "lijepu i nezaboravnu vecer", program je otvorila ženska vokalna skupina Romansa iz Buja, lijepom i skladnom izvedbom pjesme "Dobra vecer uzorita", te ponešto rutinskom izvedbom medu ženskim klapama u zadnje vrijeme skoro obavezne "Rusulice". Slijedila je muška klapa Lungomare iz Umaga, posebno briljirajuci u drugoj svojoj pjesmi, "Otvori mi svoje dvore" u kojoj se istaknuo i izvrstan solist. Ženska klapa "Rožica" iz Šapjana bila je jedna od po stažu najmladih na susretu (neke klape bilježe vec i više od dva desetljeca rada), a to se i osjetilo u njenim skoro pocetnickim izvedbama prilicno jednostavnih skladbi. Treba ovdje napomenuti da je "Istarski ples" u izvedbi Rožica bila jedina pjesma u stilu istarskoga melosa u cijelom programu, što je nedvojbeno šteta, jer se prijašnjih godina i na drugim istarskim klapskim susretima pokazalo da se klapske obrade tradicijske istarske glazbe u ovakvim programima mogu jako dobro nositi s dominirajucim dalmatinskim klapskim melosom, doprinoseci naposljetku raznolikosti i zanimljivosti programa.

Klapa Motovun predstavila se prvo skladbom "Nek te zagrli netko sretniji" u kojoj je pokazala vrhunsko umijece slaganja glasova, ali je pjesma malo oštecena neprikladnim aranžmanom; dok je u pjesmi "Zvona moga grada" vrlo profesionalno svladala složeni, ali uhu puno ugodniji aranžman. Pulske Teranke su u Svetom Petru u Šumi ponovile još na kolovoškoj klapskoj veceri u Trvižu zapaženu bugarsku poskocicu "Ergen deda", uz novost u svom repertoaru (barem za srednjoistarsku klapsku publiku), pjesmu "Loza u škripu", jako zanimljivu u aranžmanu i izvedbi, tekstom i zvukom asocirajucu na krš Dalmatinske Zagore. Za Terankama nastupila je preporodena muška klapa Teran iz Trviža, ponovno u izvrsnoj formi, skladne i zvucne izvedbe i odlicnog "performerskog" dojma.

Da se dobra klapska pjesma može roditi i malo dalje od mora pokazala je ženska klapa Kolapjanke iz Siska, za kojom je nastupila muška klapa Mirakul iz Veprinca, istaknuvši se odlicnim solistom. Ženska klapa Roc za ovaj je susret odabrala romanticnije skladbe, pogotovo se to odnosi na "More" prema antologijskim stihovima Josipa Pupacica, s aranžmanom koji doslovce priziva slike valova i plima. Muška klapa Pinguentum iz Buzeta potvrdila je status jedne od najboljih klapa u državi, ovjencane medu ostalim i priznanjima s respektabilnih klapskih smotri u Omišu. Najbolji nastup od ženskih klapa pružila je klapa Armorin iz Zagreba, pogotovo se dobro snašavši u inace "muškoj" pjesmi "Šijavica". Završetak programa pripao je domacinima, klapi Sveti Petar u Šumi, cije su izvodacke sposobnosti i dalje u stabilnom usponu: odlican solist, izvrsna uskladenost i dobar odabir pjesama znacajke su i njihovog finala ove dobrom glazbom bogate, iako sadržajem ne previše raznolike klapske veceri. Na samome kraju, u ime domacina je svim sudionicima, organizatorima i sponzorima zahvalio Viktor Prenc, najavljuci za dogodine novo supetarsko klapsko druženje.


Podijeli: Facebook Twiter