Klapi Vinčace treću godinu zaredom zlato KIK Festa

Vinčace - treću godinu zaredom zlatna klapa KIK Festa
Vinčace - treću godinu zaredom zlatna klapa KIK Festa

Kažu da je Dalmacija kolijevka klapske pjesme, no Istra i Kvarner također imaju svoje adute. Pokazala je to večer muških klapa 17. KIK Festa - Festivala klapa Istre i Kvarnera "Pivajući sva smo blaga stekli", održana u subotu navečer u buzetskom Narodnom domu. Jedanaest klapa s područja Istarske i Primorsko-goranske županije natjecalo se za festivalsko zlato, a prvo mjesto, s 85,2 boda, treću godinu zaredom osvojila je muška klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog.

Tijesno je bilo pri vrhu; drugo mjesto prema ocjeni žirija s 83,8 bodova pripalo je klapi Pinguentum iz Buzeta, a treće sa 77,4 boda klapi Lungomare iz Umaga.

Zvonejski kanturi iz Zvoneća osvojili su nagradu za najbolju interpretaciju napjeva s elementima istarsko-primorskog glazbenog izričaja - "Brkicu". Nagrada publike "Buzećanka" pripala je domaćoj klapi Pinguentum.

Poslovično je velik interes publike za natjecanje muških klapa pa su pred punom dvoranom Narodnog doma osim nagrađenih nastupile i muške klape Boškarin iz Huma, Bukaleta iz Pazina, Reful iz Rijeke, Zvonimir iz Baške, Tić iz Triblja, Škrljevo iz Škrljeva, Flumen iz Rijeke. Raspoložena publika s oduševljenjem je popratila i nastup Mješovite vokalne skupine Nešpula iz Pule koja se prije desetak dana s međunarodnog natjecanja u Španjolskoj vratila s dvije srebrne medalje i ukupno osvojenim drugim mjestom u konkurenciji glazbenih sastava iz cijelog svijeta.

Dvije festivalske večeri - ženskih i muških klapa, 23 natjecateljske i dvije gostujuće klape, ukupno dvjestotinjak pjevača i deset festivalskih nagrada, statistika je ovogodišnjeg, sedamnaestog izdanja KIK Festa. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter