Klapi Teha prva nagrada žirija i "Buzećanka"

Dvostruke pobjednice Ženska klapa Teha iz Cresa
Dvostruke pobjednice Ženska klapa Teha iz Cresa

Dvostruki razlog za slavlje imala je Ženska klapa Teha iz Cresa, kojoj je pripala prva nagrada stručnog ocjenjivačkog povjerenstva i nagrada publike "Buzećanka" na prvoj večeri 16. KIK Festa, Festivala klapa Istre i Kvarnera "Pivajući sva smo blaga stekli", u petak navečer u buzetskom Narodnom domu.

Na pobjedničko postolje Teha je zasjela sa 78,7 bodova žirija kojeg je osvojila interpretacijom klapskih napjeva "Deveta ura" (M. Jerinić/K. Magdić) i "Pivala bi al' ne mogu sama" (narodna u obradi D: Tambača). Klapa Teha našla je i put do srca posjetitelja. Posebno su se članice creske klape zahvalile publici, jer kako su rekle, osvajale su nagrade žirija, ali im je ovo nakon dvadeset godina rada, prva nagrada publike. Teha je kao i sve nagrađene klape osvojila umjetničku keramiku autorice Maje Štrk Snoj.

Za festivalske nagrade natjecalo se devet klapa. Više nego tijesno bilo je na vrhu, presudile su nijanse. Drugo mjesto pp ocjeni žirija, sa 77,7 bodova, pripalo je Ženskoj klapi Kastav, a treće mjesto sa 77,6 bodova klapi Kamelija.

"Brkica", nagrada za najbolju interpretaciju napjeva s elementima istarsko-primorskog glazbenog izričaja, završila je u rukama ženske klape Volosko iz Opatije.

Natjecale su se i ženske klape Sv. Jelena iz Dramlja, Parentine iz Poreča, Mažurana iz Omišlja, Bona forma iz Krka i Rožice iz Šapjana. Festival su tradicionalno vodili Mirjana Pavletić i Vlado Pernić.

Profesor Jure Šaban Stanić iz Omiša, predsjedavao je peteročlanim stručnim ocjenjivačkim sudom u čijem su sastavu bili sve redom vrsni klapski znalci: Zagrepčani dr. sc. Joško Ćaleta te Jurica Bošković, dr. sc. Mirna Marić iz Rijeke te Ante Rados iz Zadra.

Kao gošće zapjevale su članice Ženske vokalne skupine Ad Libitum koja djeluje u sklopu Zajednice Talijana Brtonigla. Organizaciju jedinog festivala takve vrste na području Istre i Kvarnera potpisuje Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda". Suorganizator je Hrvatsko društvo skladatelja - HDS ZAMP koje KIK Fest sufinancira iz sredstava prikupljenih od javnog izvođenja narodnih i umjetničkih tvorevina u izvornom obliku i to kroz natječaj za potporu projekta tradicijske glazbe. Pokrovitelji su Grad Buzet i Istarska županija.  (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter