Klape, zborovi i Coce otvorili sezonu u Areni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tri sata trajao je koncert klapa i zborova kojim je pred oko dvije tisuce ljudi otvorena i nova koncertna sezona u Areni. Od uvodne "Jobrni me, jobrni" u izvodenju pulskih Teranki do završnih "Da te mogu pismom zvati" i "More", za koje su snage ujedinili svi izvodaci koji su sudjelovali u ovom spektaklu, culi smo neke od najvecih klapskih hitova zacinjenih laganom dozom popa i rocka.

Za to su bile zaslužne klape Maslina i Cambi, spomenute Teranke, uz mlade zborove Izvor iz Zagreba i Kaplan iz Rijeke te Bruna Krajcara i Vinka Cocu. Gost iznenadenja bio je Neno Belan, a klape i zborove bi povremeno pratio Olja'zz band prevoden Oljom Dešicem u kojem klavijature svira poznati Puljanin s rovinjskom adresom Kristian Terzic. Ovi izvodaci su se izmjenjivali, no zahvaljujuci dobroj organizaciji sve je išlo kao podmazano, bez dugih stanki kod izmjena.

Klapski Zdravko Colic

Nakon Teranki, kojima je pripala cast da otvore ovu manifestaciju, na binu se popela klapa Maslina iz Šibenika i odmah su krenuli s pjesmom "Maslina je neubrana". Redajuci skladbe koje potpisuju imena kao što su Jakša Fiamengo ili Arsen Dedic te obrade kao što su "Vela Luka" ili "Tamo da putujem" bez problema su osvojili srca publike igrajuci otvoreno i vrlo uspješno na kartu emocija tako da su mogli nastaviti pjevati i ostatak veceri i publika vjerojatno ne bi imala ništa protiv.

No, morali su prepustiti mjesto klapi Cambi iz Splita koja je preksinoc u razlicitim kombinacijama na binu izlazila tri puta. Oni su se u svojim glazbenim izletima prepustili obradama, a u Puli su tako izveli novi materijal s obradama pjesama skladatelja Kornelija Kovaca, tako da smo culi kako u njihovoj verziji zvuci Zdravko Colic, što je publika ocijenila vrlo pozitivnim reakcijama, ali bile su tu i u njihovoj verziji jednako upecatljive Gibonnijeva "Lipa moja", Oliverova "Cesarica" i još neke popularne skladbe, ukljucujuci autorsku "Ultima partenza".

Srednji dio koncerta bio je rezerviran za malo popa, ali i etno jazza i to zahvaljujuci Brunu Krajcaru, "istinskom istarskom šansonjeru", kako je najavljen, koji je uz Olja'zz izveo "Rožu" i "Vino", da bi mu se na "Pramalicu" pridružile Teranke te su oduševili publiku. Atmosferu je dodatno pojacao Neno Belan koji je uz Cambi i Olja'zz izveo "Divojku sa juga", ali vrhunac ovog dijela bila je "Do posljednjeg daha".

Ovu skladbu Belan je u originalu izvodio sa Zoricom Kondžom, no ovdje su mu, uz Cambi i Olja'zz, pomogle vokalna solistice zborova Izvor i Kaplan, Veronika i Tajana. Brza pop-rock skladba dobro je došla da malo razbije osnovnu koncepciju veceri i pripremi teren za zajednicki nastup dvaju zborova koji su pokazali kako dobro izvode "Circle of life" ili "Ela E" pomocu koje su na publiku prenijeli svoju pozitivnu vibru.

Vinko Coce - ljubimac publike
Ljubimac istarskih ljubitelja klapske pisme ipak je Vinko Coce, što se vidjelo po oduševljenju kojim je docekan i ispracen.

- Je l' vam hladno?, upitao je publiku. Raspoložen za šalu, izmedu ostalog i na racun svoje tjelesne težine, nizao je skladbe s kojima vec godinama osvaja srca svojih fanova, a to su "Vilo moja", "Izlici mi dušu pismom", "Ribari" i "Mirno spavaj". Ove zadnje dvije izveo je uz pomoc klape Maslina i možda se malo prerano povukao iako je publika ocekivala još. S obzirom na njegovu neospornu popularnost, možda mu je trebalo pustiti da otpjeva još koju pjesmu, umjesto da Cambi po treci put izlaze na binu, jer ionako je nakon njih uslijedio ocekivani zajednicki finiš koji je trebao biti vrhunac koncerta.

Bio je to uspješan spoj Dalmacije i Istre (pa i ostatka Hrvatske), ali i klapske i zborske pjesme s pop glazbom, u cemu je publika uživala, prepustivši se nesputanim emocijama s bine. Branko Bubica iz klape Maslina na pocetku koncerta izrazio je želju da publika tijekom veceri zaplješce, zapjeva, ali i zapleše. Ta mu je želja ispunjena. (Mladen RADIC; snimio Dejan ŠTIFANIC)


Podijeli: Facebook Twiter