Klape zapjevale uz miris sijena i svjetlost feralića

Ženska klapa Roč
Ženska klapa Roč

Uz miris sijena, svjetlost feralića i tradicijske napjeve, Hum se u subotu navečer vratio u prošlost. Željni tradicijske glazbe i domaćeg dijalekta, brojni posjetitelji okupili su se u najmanjem gradu na svijetu i udobno smješteni na balama sijena, a neki i na drvenim klupama, toplim pljeskom podržali klape koje su zapjevale na trećem susretu klapa po starinski "Kantaduri, va Hum!".

Uz sjeverni zid crkve Marijina Uznesenja, na starom istarskom vozu, domaćini, muška klapa Boškarin, ženske klape; Roč, Volosko i Kamelija iz Opatije te muške klape; Castrum Veneris iz Kaštela, Marušići i Škvadra"iz Pivke, nastupile su bez ikakvih tehnoloških pomagala.

Baš kao nekad u nekim davnim prohujalim vremenima kada bi se ljudi dobre volje spontano okupili i zapjevali iz srca. Klape su predstavile svaka svoj kraj izborom pjesama koje su i njihovi stari pjevali, ali i tradicionalnim nošnjama svojih nonića. Starinskom štihu pripomogli su i glumci Buzetskog pučkog teatra jer klape su najavljivali malim dijalektalnim scenskim igrama.

U očuvanju i promociji jezične šarolikosti istarskog sjevera, pridružili su im se i učenici Osnovne škole Vazmoslav Gržalja, Područne škole Vrh s dramsko- scenskim izrazom Pod Učkun temeljenim na stihovima Drage Gervaisa. Kantadurima je dobrodošlicu zaželio Denis Grabar Kapituan novi humski župan na leto dan. Iako je prije svega tjedan dana zasjeo u županovu stolicu, pokazalo se da Humljani i njihovi gosti već plešu kako on svira. Šalu na stranu, Grabar je kao ljubitelj tradicijske glazbe godinama član Gunjca Štrace pa je tako zasvirao i na subotnjoj humskoj fešti. (G. ČALIĆ ŠVERKO) 


Podijeli: Facebook Twiter