Klape Vinčace i Teranke osvojile zlato na KIK Festu

Vinčace prvi u muškoj konkurenciji
Vinčace prvi u muškoj konkurenciji

Muška klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog slavodobitnik je 20. Festivala klapa Istre i Kvarnera "Pivajući sva smo blaga stekli" koji je sinoć održan u Narodnom domu. Drugu festivalsku nagradu žiri je dodijelio muškoj klapi Pinguentum iz Buzeta kojoj je pripala i Buzećanka - nagrada publike. Na treće mjesto zasjela je klapa Lungomare iz Umaga, dok je Brkicu - nagradu za najbolju izvedbu pjesme s elementima istarsko-primorskog glazbenog izričaja, osvojila riječka klapa Flumen.

Nadmoćne Teranke

U kategoriji ženskih klapa, prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog povjerenstva nadmoćno su osvojile pulske Teranke i time nastavile nizati nagrade na buzetskoj pozornici. S ocjenama žirija složili su se i posjetitelji tako su Teranke osvojile i Buzećanku - nagradu publike. Drugo mjesto pripalo je ženskoj klapi Kastav, a treće ženskoj klapi Bona Forma iz Krka koja je osvojila i Brkicu - nagradu za najbolju izvedbu pjesme s elementima istarsko-primorskog glazbenog izričaja. Sve nagrađene klape osvojile su umjetničku keramiku autorice Maje Štrk Snoj.

Na jedinom klapskom natjecanju na području Istarske i Primorsko-goranske županije, ove je godine iznimno, umjesto dvije održana jedna natjecateljska večer, tako je jubilarno izdanje okupilo petnaest klapa - deset muških i pet ženskih u natjecateljskom dijelu programa, koji se odvijao pod budnim okom članova stručnog ocjenjivačkog suda Jure Šabana Stanića iz Omiša, Mirne Marić iz Rijeke i Ante Radosa iz Zadra.

Klapski festival na krajnjem sjeveru Jadrana odzvanjao je skladnim tonovima dalmatinske terce ili pak istarsko - primorskog dvoglasa. Natjecateljski dio programa svojim nastupom otvorila je muška klapa Trabakul Kostrena, a potom su nastupili; muška klapa Skalin Matulji, ženska klapa Bona forma Krk, muška klapa Tić Tribalj, muška klapa Krijanca Rab, ženska klapa Castrum Vallis Bale, muška klapa Pinguentum Buzet, ženska klapa Vidulice Rijeka, muška klapa Flumen Rijeka, ženska klapa Teranke Pula, muška klapa Bukaleta Pazin, muška klapa Vinčace Novi Vinodolski, ženska klapa Kastav, muška klapa Lungomare i muška klapa Kastav. Gošća festivala bila je ženska klapa Luka iz Rijeke.

Utemeljitelj Pernić

Jubilarno izdanje KIK Festa održano je u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" u suorganizaciji HDS - ZAMP koji ovu manifestaciju sufinancira iz sredstava koja služba ZAMP prikupi od javnog izvođenja narodnih umjetničkih tvorevina u izvornom obliku, a koja se sukladno odredbi Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima dodjeljuju temeljem natječaja HDS-a za potporu projekata tradicijske glazbe.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture, istarski župan Valter Flego i Grad Buzet. Svih dvadeset izdanja festivala vodili su Mirjana Pavletić i Vlado Pernić koji ga je ujedno inicirao, osmislio i započeo.

Slavljeničko izdanje festivala koncentrirano u jednu natjecateljsku večer, i sa zajedničkim nastupima muških i ženskih klapa pokazalo je ujedno i trenutni presjek klapske scene u Istri i Kvarneru. Od samih festivalskih početaka, upravo je to bio cilj; okupiti klape na jednom mjestu, poraditi na njihovoj kvaliteti, a ovogodišnji festival pokazao je da unutar petnaest klapa koje su sudjelovale na jubilarnom KIK Festu ima nekoliko klapa koje spadaju u sam vrh klapskog pjevanja. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter