Klape uveličale četrdeseti rođendan Kornarije


Posljednja listopadska subota po ustaljenoj tradiciji u Marušićima je rezervirana za klapsku pjesmu, za tradiciju njegovanja pjesme i običaja, čime se u Marušićima mogu ponositi. Potvrđuje to i već 22. susret klapa kojim sudionici i domaćini daju značajan doprinos njegovanju domaće klapske pjesme i očuvanju tradicionalnih napjeva. Dvadeset i drugi susret klapa u Marušićima bio je u znaku obilježavanja 40. obljetnice djelovanja muške klape Kornarija, jedne od najstarijih klapa u Hrvatskoj. Jubilej su obilježili skromno, pjesmom i izdavanjem CD-a sa 17 pjesama koje su obilježile njihovo pjevanje i nastupe širom Hrvatske, ali i u inozemstvu…Ovom prigodom dodijeljene su zahvalnice svim članovima koji su u proteklim godinama pjevali u klapi Kornarija, koja je dobila ime po obližnjoj šumi, jednoj od ljepših u Istri.

Susrete u Marušićima otvorile su članice ženske klape Kaštelanke koje nastupaju od 2010. godine, a djeluju u sastavu KUŠD Lipa iz Kaštela. Iz dekana (Slovenija) došla je ženska klapa Fritule, prva ženska klapa u Sloveniji. Pjevaju dalmatinske i istarske napjeve, te obrade popularnih melodija. Iz susjednog slovenskog mjesta Sveti Petar na marušićanskoj su pozornici nastupili i članovi muške klape Pergula, jedne od iskusnijih klapa, koji su nastupati počeli još 1991. godine. Toplim pljeskom pozdravljen je i nastup ženske klape Castrum Vallis iz Bala, koje su već nastupale u Marušićima, jednako kao i poznata muška klapa Boškarin iz Huma, grada biske. Nastupile su u Marušićima i članice malobrojne klape Zajednice Talijana Krasica, a kao i svih godina do sada zapjevale su i Rožice iz Marušića s čijim je osnivanjem i započelo druženje klapa u njihovom mjestu. Naravno, zapjevali su i slavljenici, predstavljajući dvije pjesme s novog CD-a.

- Do sada je na ovim susretima nastupilo 170 klapa sa oko 1300 pjevača. Na pozornici u Marušićima u protekle 22 godine nastupale su renomirane klape sa Krka, Lošinja, iz Senja, Pule, Rijeke, Kastva, iz cijele Istre, Slovenije i drugih krajeva. Drago nam je da smo uspjeli održati zanimanje za klapsku pjesmu o čemu svjedoči i velik broj posjetitelja koji prati ovaj događaj – rekao je u ime organizatora Elvino Jurjević, zahvaljujući svima koji su pomogli održavanje ove tradicionalne manifestacije, prije svih Grad Buje, Pučko otvoreno učilište i Turistička zajednica Buje, te niz sponzora koji svake godine podržavanjem manifestacije pomažu očuvanju klapske pjesme i glazbene istarske tradicije.

Između nastupa klapa svoju poeziju i zapise na lokalnom dijalektu grožnjanskog krasa kazivala je Branka Biloslav, a domaćom pjesmom su lijepom ugođaju pridonijeli Dante i Anita, duo koji zajedno nastupa desetak godina. Susret klapa završen je, po običaju, zajedničkom večerom i rezanjem rođendanske torte klape Kornarija. Ovu lijepu manifestaciju organizirali su KUSD Bratstvo i Mjesni odbor Marušići. (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter