Klape, predstave, glazba i performansi

Mnoštvo glazbenih događaja
Mnoštvo glazbenih događaja

Puna je dva mjeseca nad labinskim Torionom vijorila šarena zastava "Ljeta u bojama COOLture", a pod njom i oko nje događala se Kultura i Umjetnost.

Pred točno šezdeset dana nad starogradskim su trgom zasvirale sopele Zorana Karlića i njegovih Šćiki, označivši zvukom tradicionalne Istre početak 14. po redu Labin Art Republike. Ljeto je lijepo i nekoliko kilometara dalje od plaža sunčanog Rapca, jer unutar starogradskih zidina događa se drugačiji vid uživanja u najtoplijem godišnjem dobu. Sofisticirane jaz melodije obilježile su prvi labinski tjedan COOLture, naklonili smo se veselom i usviranom Cubismu, virtuoznom Halu i emotivnoj, divnoj Jeleni Radan. Ulični su čarobnjaci u drugom tjednu donijeli pregršt veselja za najmlađe posjetitelje Labin Art Republike. Klinci su imali još jedan "svoj" događaj, dječju predstavu s temom bontona, koja je, zbog nepovoljnih vremenskih prilika, održana u zatvorenom prostoru labinskog kina.

Vrijeme nije poštedjelo ni jedan od najpopularnijih događaja labinskog ljeta - tradicionalni Susret klapa - koji je zbog olujne bure i prometne blokade gotovo cijelog hrvatskog priobalja, bio odgođen. Zahvaljujući upornosti i zalaganju organizatora, susret se ipak održao koncem srpnja i to iznimno uspješno i u gotovo "punom sastavu", sa sjajnim nastupima nekih od najzvučnijih hrvatskih klapskih imena.

Ljubitelji teatra i dokazano sjajne domaće kazališne komediografije došli su na svoje na predstavi Ri Teatra "Po Duhu Svetom", a smijeha nije nedostajalo na možda i najposjećenijem individualnom nastupu ovog ljeta - stand-up showu nenadmašne Arijane Čuline, koja je kroz alter-ego legendarne "Goge Bjondine" sjajno pretresla trenutnu političku, socioekonomsku i društvenu situaciju, začinivši ih nizom detalja iz međuljudskih odnosa tipičnih za "naše ljude".

Od glazbenih nastupa još valja izdvojiti koncert poznatog tenora Ive Gamulina Giannija kod Špine, nastup uvijek dobrodošlog labinskog Gradskog orkestra na Titovom trgu i - vjerojatno najčarobniji od svih - solo koncert kantautorice Elis Lovrić u mističnom amfiteatru parka skulptura Dubrova, pravom ambijentu za ovakvu sofisticiranu glazbu i izvođačicu.

Noćni razgledi starog grada redali su se od utorka do utorka, a vrata svojih radionica i ateliera otvaralo je za posjetitelje čak 15 labinskih likovnih umjetnika. Gradska galerija ponudila je dvije sjajne izložbe - suvremenu viziju svijeta Slavice Marin i retrospektivu radova sjajnog Đure Sedera. Kroz Uzlet mladih umjetnika predstavile su se četiri labinske likovne umjetnice - Ana Zulijani, Nicol Načinović, Marijana Smolić i Marina Rajšić.

Naposljetku, osam tjedana kulture i umjetnosti zaokruženo je prigodno - prepuštanjem dasaka pozornice i reflektora onima na kojima kultura i umjetnost Labina ostaju - mladim domaćim izvođačima, odnosno točnije rečeno izvođačicama. Vokalna skupina XL, sastavljena od djevojaka tinejdžerske dobi pod vodstvom Sabrine Stemberga Vidak, pružila je svojim Labinjanima nezaboravan završni koncert koji je stavio točku na "i" 14. Labinske Art Republike. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter