Klape Istre i Kvarnera ovaj vikend u Buzetu

Prošlogodišnje pobjednice - ženska klapa Teranke (G. Č. Š.)
Prošlogodišnje pobjednice - ženska klapa Teranke (G. Č. Š.)

Dvije natjecateljske večeri s 24 klape u natjecateljskom dijelu programa očekuju ljubitelje klapskih napjeva na 16. KIK Festu - Festivalu klapa Istre i Kvarnera, što će se ovog vikenda održati u buzetskom Narodnom domu. Organizaciju jedinog festivala takve vrste na ovim područjima potpisuje Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda". Suorganizator je Hrvatsko društvo skladatelja, a pokrovitelji Grad Buzet i Istarska županija.

Na večeri ženskih klapa, u petak u 19 sati, svoje najnovije glazbene dosege predstavit će Kirice iz Grižana, Sv. Jelena iz Dramlja, Parentine iz Poreča, Kastav iz Kastva, Mažurana iz Omišlja, Bona forma iz Krka, Volosko iz Opatije, Rožice iz Šapjana, Teha iz Cresa i Kamelija iz Opatije.

Na večeri muških klapa, u subotu također u 19 sati, nadmetat će se Teran iz Trviža, Reful iz Rijeke, Kastav iz Kastva, Škrljevo iz Škrljeva, Kumpanija iz Pazinskih Novaki, Bukaleta iz Pazina, Boškarin iz Huma, Kantaduri iz Rijeke, Trabakul iz Kostrene, Tić iz Triblja, Vinčace iz Novog Vinodolskog, Zvonejski kanturi iz Zvoneća, Volosko iz Voloska i Lungomare iz Umaga.

- Nepisano je pravilo da pobjedničke klape pauziraju i ostave prostora i drugim klapama. S obzirom da su Teranke tri puta za redom bile pobjednice festivala, ove godine neće nastupiti, a to se događa i s muškom klapom Pinguentum koja treću godinu za redom pauzira, istaknula je na jučerašnjoj konferenciji za novinare ravnateljica učilišta Mirjana Pavletić.

Klape će pratiti i ocjenjivati peteročlani stručni ocjenjivački sud kojim predsjeda Jure Šaban Stanić iz Omiša, a članovi su dr. sc. Joško Ćaleta iz Zagreba, dr. sc. Mirna Marić iz Rijeke, Jurica Bošković iz Zagreba te Ante Rados iz Zadra.

Žiri će odlučiti kome će pripasti prva, druga i treća nagrada stručnog ocjenjivačkog suda KIK Festa, a odredit će i koja je klapa zaslužila "Brkicu", nagradu za najbolju interpretaciju napjeva s elementima istarsko-primorskog glazbenog izričaja. Posjetiteljima u dvorani ostaje da odaberu svoje pobjednike obiju večeri i dodijele "Buzećanku", nagradu publike. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter