Klape ispunile trviški plac

(M.RIMANIĆ)
(M.RIMANIĆ)

Na trviškom placu u nazočnosti velikog broja posjetitelja održana je 14. Večer hrvatskih klapa-Trviž 2015.. Ova se glazbena večer, kako je pozdravljajući publiku rekao Željko Mrak, pokretač ovog događanja, održava u čast Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, a ove godine i 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluja". "Ovaj trviški plac svakog 4. kolovoza slavi taj spomen klapskom pjesmom", naglasio je Mrak.

Dodajući kako je, ovogodišnji Dan pobjede prožet osjećajima pobjede dobra i pobjede mira, a to su između ostalih zaslužni i istarski branitelji koji su Istru obranili na bojištima u Lici i Banovini. Njima, ali i svima ostalima, posebno nazočnoj publici Mrak je čestitao Dan pobjede, zaželjevši da iz Trviža te predblagdanske večeri krene i do srca slušatelja dopre "oluja" klapske pjesme.  

Program je pjesmama "Sjajna zvizdo srca moga" i "Bodulska balada" otvorila riječka klapa "Flumen. Za njima je pred publiku stala Mješovita klapa "Prvi komin Snježanin" izvedbama "Garofule bili " i Viruj meni vilo lipa", a posebno oduševljenje publike izazvao je nastup domaćih snaga, Vokalne skupine "Kadenca" iz Trviža koja je otpjevala pjesme "Dobre djevojke" i "Ta tvoja barka mala". Pulska Mješovita vokalna skupina "Nešpula" nastupila je s pjesmama "Drukčije" i "Neću više jazz kantati", pazinska Muška klapa "Bukaleta" pjevala je pjesme "Od zlata su prami tvoji" i "Dojdi u krilo moje", a Mješovita klapa "Volat" iz Pučišća na Braču predstavila se pjesmama "Ista skula, isti bori", "Oj, pučiška valo" i "U poju se mala". Višestruko nagrađivana buzetska Muška klapa "Pingunetum" otpjevala je pjesme "Dotaklo me Božje vrime" i "Galiotova pesen", a poznata Muška klapa "Motovun" nastupila je s pjesmama "Izresla ruža rumena" i "Zlatno sidro". Prije nego su za kraj, sve klape zajedno otpjevale "Croatio iz duše te ljubim" Muška klapa "Canzona" iz Šibenika izvela je "Šibensku baladu", "Da te mogu pismom zvati" i Šibensku noć.

Trviška večer hrvatskih klapa ponovo je pokazala zavidnu razinu pjevačkog umijeća svih klapa i vokalnih skupina, a ujedno je  predstavila je recentne tendencije na aktualnoj sceni klapske pjesme. Uz dobru zabavu publika se imala prigode osvjedočiti kako se klapske pjesme razvijaju u različitim smjerovima, što se najbolje očituje u vokalnim izvedbama mješovitih klapa, ali i instrumentalno praćenim izvedbama. Sve je to oduševljavalo publiku koja je srdačnim aplauzima ispraćala izvođače, a sa svim klapama na kraju i zapjevala "Croatio iz duše te ljubim". (M. RIMANIĆ )


Podijeli: Facebook Twiter