Klape čuvaju tradicijske napjeve i običaje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U drevnom Humu, najmanjem gradu na svijetu, humska klapa Boškarin četvrtu je godinu za redom priredila susret klapa ud jen bot; sa željom da se ne zatare starinska pjesma i domaća užanca.

Za razliku od uobičajenih klapskih smotri, na susretu klapa po starinski "Kantaduri, va Hum!", koji je u Humu okupio šest klapskih družina, klape nisu izvodile dalmatinske klapske napjeve već su uglavnom predstavile svaka svoj kraj izborom pjesama koje su i njihovi stari pjevali, ali i tradicionalnim nošnjama svojih nonića te dijalektom svoga kraja.

- Saka klapa katera pride treba pokazat svoj dijalekt, kaj so nosili njihi stari en bot i kantat kancone iz njihiga kraja, rekao je Dean Prodan, član klape Boškarin. Dodao je da je program iz godine u godinu sve sadržajniji te da se nada da će idućih godina prerasti u jedan turistički projekt koji će se moći nuditi u turističke svrhe.

Da je to posve realna želja potvrdio je jedan bračni par iz Nizozemske. Godišnji odmor provode u Poreču, a odlučili su doći u Hum, gradić u kojem danas živi svega 29 žitelja i upoznati unutrašnju Istru.

- U Humu kao da je vrijeme stalo, rekli su nam Nizozemci oduševljeni zvucima tradicijskih napjeva i starim istarskim vozom kao pozornicom. Kada se smračilo, subotnji nastup klapskih družina posjetitelji su mogli pratiti uz svjetlost feralića, više ili manje udobno smješteni na balama sijena. Uz domaćina, mušku klapu Boškarin kojoj je u organizaciji susreta pomogla Udruga Hum, nastupile su ženske klape Vetta iz Vrha, Kaštelanke i Roč te muške klape Marušići i klapa Škvadra iz Slovenije. Klape su najavljivali glumci Buzetskog pučkog teatra koji doprinose očuvanju, ali i promociji jezične šarolikosti istarskog sjevera.

Kantadurima je dobrodošlicu zaželio i mladi humski župan Bojan Krota iz Erkovčići. Gromki pljesak brojnih posjetitelja dobio je ponovivši svoje postizborno obećanje. - Storit ćemo duplo već otroki, čarobna je to rečenica je koja mu je osigurala da u idućih godinu dana obnaša dužnost humskog župana na leto dan, na koju je po staroj užanci, uz pomoć Boga i raboša, prije desetak dana izabran po prastarom hrvatskom običaju. (G. ČALIĆ ŠVERKO) 


Podijeli: Facebook Twiter