Klapa Sol potvrdila pobjedu na otoku soli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prepun novaljski Trg imena "Ruža vjetrova" sinoc je ugostio finalnu vecer jedinog hrvatskog putujuceg glazbenog festivala, Festivala Melodije Istre i Kvarnera. Novljani su svojim glasovima odlucili i o konacnom poretku glazbenog izdanja MIK 2012.

S 282 glasa kompoziciji "Dalmacija di Kvarner bušiva" osigurali su klapi Sol prvo mjesto u Novalji, ali i prvo mjesto u ukupnom poretku ovogodišnjeg MIK-a. Drugoplasirana skladba sa 79 glasova bila je "More je moja kuca" u izvodenju Jose Butorca, dok je trece mjesto i 66 glasova zaslužila pjesma "Covek otrok je zavavek" što su je otpjevali Duško Jelicic Dule i Antonio Krištofic.



Nakon glasovanja publike u Opatiji, Svetom Petru u Šumi, Umagu, Gracišcu, Rijeci i Novalji, jer, kako smo vec pisali, bakarska publika nije imala priliku izabrati svoje favorite zbog nevremena što je festivalsku vecer prekinulo po izvodenju sedme kompozicije, zbrajanje i prebrojavanje glasova i bodova iznjedrilo je Klapu Sol kao apsolutnog pobjednika Festivala Melodije Istre i Kvarnera 2012.

Tako je glasala publika, a što je rekao strucni ocjenjivacki sud? E, pa oni su prvu nagradu odlucili dodijeliti kompoziciji "Daj mi kapju vodi" (Robert Grubišic-Marina Valkovic-Robert Grubišic) u izvodenju Damira Kedže. Drugu skladbi "Srica" (Ines Prajo-Arijana Kunštek/Bartol Randic-Ivo Popeskic) što su ju otpjevali Valentina Briški i Toni Markovski, a trecu pjesmi "Spod ferala" (Bruno Krajcar-Daniel Nacinovic-Mauro Giorgi) u izvodenju Highlandersa.

Zlatni mikrofon nagrada za najbolju interpretaciju, što ju dodjeljuje Radio Rijeka otišla je u ruke Damira Kedže za interpretaciju skladbe "Daj mi kapju vodi". Nagradu "Beseda" što ju Novi list tradicionalno dodjeljuje pjesmi koja cjelokupnim izricajem (tekst, glazba, interpretacija) na najbolji nacin promovira naš kraj i njegovu tradiciju osvojili su Alen Polic i La Miela s kompozicijom "La Vita" (trad/Ines Prajo-trad/Arijana Kunštek-Tihomir Preradovic).



Sudionici mikovske karavane odlucili su da nagradu za najboljeg domacina mikovcima podijele dvije istarske opcine. Dakle, ova nagrada Gracišcu i njegovom nacelniku Ivanu Ninu Mijandrušicu šesti put, a Opcini Sveti Petar u Šumi i njezinom nacelniku Mariju Bratulicu, prvo gostovanje mikovaca i odmah nagrada.

Najbolji tekstopisac ovogodišnjeg MIK-a, po odluci Cakavskog sabora, je Daniel Nacinovic, koji je tu nagradu zaslužio napisavši tekst za kompoziciju "Spod ferala" što ju je izvela grupa Highlanders. Ista je kompozicija iznjedrila i dobitnika nagrade "Nello Milotti" (bivše Roženice).

Radio Pula nagradu je dodijelila Brunu Krajcaru. Radio Istra je pak najbolji aranžman našla u kompoziciji "Duše su nan vezane" koju je pjevao Giuliano, a nagradeni aranžman potpisuje Aleksandar Valencic. (S. MRKIC MODRIC, S, BRAJCIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter