Klapa raspjevanih Marušicanki

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U mjesnom domu u Marušicima, koji nekoliko proteklih desetljeca ispunjavaju glazba i pjesma, održan je slavljenicki koncert klape Rožice, koja je svojim opusom na osobit nacin obilježila 15-godišnje djelovanje. Nekome ce se jubilej ciniti skromnim, no i u tako relativno kratkom razdoblju Rožice su ostavile znakovit trag na glazbenoj sceni kada je rijec o klapskom pjevanju.

U pitoresknim Marušicima, koji slove za kulturno-umjetnicko središte i gdje nema obitelji iz koje netko ne svira ili pjeva u mjesnom KUD-u, kod pripadnica ljepšeg spola sazrela je ideja o osnivanju klape. Buduci da zborsko pjevanje u toj sredini ima bogatu tradiciju, Marušicanke su 6. studenog 1996. novoosnovani vokalni sastav nazvale po svom mjestu. Nepunu godinu zatim, moguce u inat muškoj klapi Kornarija, mijenjaju ime u - Dišpet, ali se 1998. vracaju izvornom imenu.

Sve do 2002. godine klapu vodi maestro Lino Šepic, kojeg je na tom zadatku naslijedio Umažanin Marino Vižintin. U prigodi obilježavanja ove obljetnice doznajemo kako je klapa dobila današnje ime. Izvor kazuje da je novi maestro zbog dojmljiva prijema i ljepote Marušicanki cesto im govorio: "Rožice moje", tako da (p)ostadoše Rožice do ovog jubileja, a vjerojatno i do nekog novog.

Na obljetnicki koncert u Marušice publika je stigla s cijele Bujštine i do posljednjeg mjesta ispunila dvoranu, a slavljenice su vec na pocetku pozdravljene velikim aplauzom. Na to su uzvratile uvodnom pjesmom "Jedva cekam tamne noci", potom su otpjevale "Bilo vavek veselo" i "Lipe rici", kojima su potvrdile svoj neupitni glazbeni talent i 15-godišnju ustrajnost u radu.

Za svog postojanja uvježbale su 736 skladbi, od kojih najcešce stotinjak izvode tijekom nastupa. Pozamašan broj predstavljanja u Istri, izvan nje, ali i u inozemstvu (Italija, Ceška, Slovacka) imale su Rožice u svakovrsnim prigodama. Osvajale su i brojne nagrade, od kojih posebno raduju one strucnog žirija 2005. na festivalu Pjevajuci sva smo blaga stekli te ona Glasa Istre godinu dana kasnije za najuspješniju interpretaciju istarskog melosa.

Stalni dio klape od njenog osnutka cine: Ester Mesaric, Eda Hrobat, Dalida Šker, Bruna Žužek, Rita Ivancic i Denise ?urdevic, te nove clanice: Roberta Hrobat, Doris Žužek i Daniela Crevatin, koje su popunjavale redove nakon odlaska Luigine Crnac, Melite Zakinja, Elvije Batoš, Regine Gardoš i Anite Marušic.

Kao gosti su nastupili umaški mješoviti zbor Korona te klape Kornarija i Lungomare iz Umaga.

Na koncu su se slavljenice zahvalile svima koji su im pomogli u obilježavanju njihove obljetnice, a uz prigodne darove slavilo se uz veliku slavljenicku tortu i šampanjac. Rožice su ovaj jubilej proslavile i izdavanjem prvog nosaca zvuka "Misecina!". (Napisao i snimio M. GAVRAN)


Podijeli: Facebook Twiter