Klaonica van pogona zbog jednog stana?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Buzetski stocari doslovce vape za reaktiviranjem klaonice ugašene prije deset godina. U zadnje vrijeme uglavnom su orijentirani na Pazin, a neki i na Savudriju jer je ondje navodno jeftinije klanje. Klanje junadi iznosi 750 kuna, a kod goveda starijih od 24 mjeseca dodatnih 450 kuna jer se mozak šalje na analizu za kravlje ludilo. Tome valja pridodati od 500 do 600 kuna prijevoznih troškova, pa se poljoprivrednici sve manje bave tovom. Ponovno otvaranje klaonice u Buzetu egzistencijalno je pitanje stocara.

Ovlaštena tvrtka procijenila je da je gradevinsko stanje objekata prihvatljivo, da je instalirana tehnološka oprema u dobrom stanju te da je za pokretanje klaonice u Buzetu potrebno 695.000 kuna.

- Postoji jedan jedini razlog zašto klaonica ne radi, a to je problem stanara, jedini problem cije je rješenje izvan moje moci, rekao nam je Zdravko Curic koji je klaonicu, vlasništvo stecajnog dužnika Agroprodukta, kupio prije tri godine. Prije godinu i pol prenio ju je u vlasništvo sina Josipa jer interes mu je da po završetku studija upravo ovdje ostvari svoju egzistenciju.

Gradonacelnik Valter Flego pojašnjava da Grad formalnopravno ima tri stana i tri zašticena najmoprimca u zgradi u sklopu klaonice koje ne želi rješavati mimo zakona. Najavio je da su s dva najmoprimca na dobrom putu da nadu zadovoljavajuce rješenje, dok ce za treceg biti malo duža procedura. Prema dostupnim informacijama, izjavio je Flego, nije tocno da klaonica ne može funkcionirati zbog stanara, to je uvjet za izvoznu klaonicu, ali ne i onu koja radi za domace tržište.

Curic kaže da je na sudu s Gradom jer tvrdi da Grad nije vlasnik tih stanova. U rješenju Hrvatskog fonda za privatizaciju piše da su stanovi procijenjeni i da je njihov vlasnik Agroprodukt u stecaju, dok Grad tvrdi da je Grad izvanknjižni vlasnik i poziva se na odluku radnickog savjeta prema kojoj vrijednost stanova ne ulazi u društveni kapital poduzeca.

Usprkos svim problemima, Curic, inace inženjer kemijske tehnologije, svojevremeno pokretac proizvodnje u Buzetskoj pivovari, tvrdi da je i dalje zainteresiran za ulaganje u klaonicu.

- Klaonica nije prestala s radom zbog problema u proizvodnji vec zbog problema u sklopu Agroprodukta. Sama za sebe funkcionirala je vrlo profitabilno i to je razlog zašto sam odlucio kupiti pogon koji spada medu deset najboljih takve vrste u Hrvatskoj. No, ukoliko se ovako nastavi bit cu prisiljen demontirati opremu, a u klaonici otvoriti nekakvu drugu djelatnost, najavljuje Curic. (G. CALIC ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter