Kladušani došli Babi cestitati 72. rodendan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Babo je dobro. Porucio je da nastavlja raditi za Agrokomerc i da i mi trebamo u još vecem broju raditi za istu stvar. Nada se da ce uskoro izaci i biti s nama, s narodom", prenio je poruku Fikreta Abdica Kenan Keserovic, potpredsjednik Demokratske narodne zajednice, oko 11.30 sati okupljenim štovateljima ispred pulskog zatvora.

Abdica, koji je u cetvrtak napunio 72 godine, i ove, kao i svake godine otkad je u zatvoru gdje služi 15-godišnju kaznu za ratni zlocin pocinjen u razdoblju od 1993. do 1995. godine u tadašnjoj Autonomnoj pokrajini Zapadna Bosna, došlo je pozdraviti i dati mu podršku stotinjak mještana iz Cazinske krajine.

Došli su neorganizirano, odnosno pojedinacno osobnim vozilima jer je bilo prekratko vrijeme da se organiziraju od ponedjeljka, kada je Povjerenstvo za uvjetni otpust Abdica iz zatvora odgodilo donošenje odluke za tri mjeseca. Zahtjev za uvjetni otpust, jer je Abdic odslužio dvije trecine kazne, podnijela je njegova obitelj. Cetveroclana delegacija, koju je predvodio Keserovic, zadržala se u posjetu Abdicu oko sat vremena.

Medu okupljenima bio je i Rifet Dolic, predsjednik Demokratske narodne zajednice. "Dobro nam je u Kladuši, ali tužno bez Babe. Više od 95 posto mještana Velike Kladuše želi da se Babo vrati i preuzme Agrokomerc", rekao je okupljenim novinarima Dolic.

Od Hajrudina Okanovica iz Velike Kladuše saznajemo da su Kladušani odgadanje odluke Povjerenstva teško prihvatili, ali da ih nije iznenadila.



- Hrvatska, koja bi trebala biti predvodnik u ovoj regiji, odaslala je lošu poruku. Babo je puno ucinio tijekom rata za hrvatski narod izbjegao iz Slunja, Cetingrada, Vojnica. Svaka obitelj je ugostila nekog izbjeglog. Babo je osuden za ratni zlocin, a sve je ucinio da rata ne bude.

On je miroljubiv covjek, bio je uspješan privrednik, ispricao nam je Okanovic, a Enver Munjakovic, predsjednik Udruge za zaštitu nezaposlenih dionicara, dodao je da je predmet "Agrokomerc" na Medunarodnom sudu u Strasbourgu te da su svi za to da se Babo vrati i podigne tvrtku koja je nekad zapošljavala od 12 do 17 tisuca ljudi.

- Protiv Babe su samo oni koji su se poslije rata doselili u Kladušu i zaposlili se u Agrokomercu. Oni su i falsificirali knjigu dionicara Agrokomerca. Za nas vrijedi formula Fikret jednako Agrokomerc jednako Velika Kladuša, zakljucio je Munjakovic.

Uža obitelj Fikreta Abdica nije stigla u Pulu, a on je u ocekivanju pozitivne odluke povjerenstva porucio mještanima da ne dolaze u Pulu. Medu onima koji su došli zamijetili smo i jednog bivšeg radnika Agrokomerca s Abdicevom bistom, koju inace drži doma na vitrini, a svaki je put nosi sa sobom kada dolazi Babi cestitati rodendan. "Volim ga kao oca i mater", rekao nam je Nurija Hirkic držeci bistu u desnoj ruci. (Silva BODLAJ IVAŠIC, snimio Saša MILJEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter