Klađenje leti iz kafića, kasina na vezi s Poreznom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kladioničari uskoro više neće moći primati uplate klađenja na lutrijske igre. Porezna uprava, odnosno Ministarstvo financija priprema novi Zakon o igrama na sreću, a sudeći prema tezama objavljenim uz iskaz o procjeni učinaka propisa za prijedlog Zakona o igrama na sreću, namjera je kladioničarima zabraniti primanje uplata klađenja na lutrijske igre.

Kako se objašnjava, taj vid klađenja odnosi se na lutrijske igre koje priređuju privatnici, a prema propisima samo Hrvatska lutrija ima pravo na njihovo priređivanje. Zabavne igre, koje su sada regulirane Zakonom o financiranju jedinica lokalne i područne, odnosno regionalne samouprave, ubuduće će biti integrirane u Zakon o igrama na sreću "da bi se na jednom mjestu reguliralo čitavo područje igara na sreću, nagradnih igara i zabavnih igara".

Prihodi od zabavnih igara, pak, bili bi prihodi državnog proračuna.

Ministarstvo financija pritom se namjerava obračunati i sa sivom zonom u svim automat-klubovima. Naime, novim će se zakonom, radi uspostave efikasnijeg sustava nadzora priređivanja igara na sreću na automatima regulirati umrežavanje svih automata s centralnim serverom u Ministarstvu financija, što osigurava cjeloviti nadzor igara na sreću na automatima.

Zainteresirana javnost, do konca kolovoza, može dati primjedbe na teze budućeg prijedloga Zakona o igrama na sreću objavljene na mrežnim stranicama Ministarstva financija. Izrada novog zakonskog okvira najavljena je još prije pola godine. Tada je postojeći zakon nadograđen te je privatnim priređivačima igara na sreću na automatima, koncesija produžena na godinu dana. Naime, tijekom godine postojeće koncesije koje je dobilo 27 trgovačkih društava istekle su ili bi tek trebale isteći, a budući da je ipak riječ o značajnim financijskim sredstvima proračuna, Ministarstvo im je izišlo ususret. Tada je već rečeno da je postojeći zakon potrebno poboljšati.

Intencija zakonodavca je stvoriti preduvjete za odvijanje igara na sreću na odgovoran način, pa se stoga, kako se navodi u objašnjenjima za donošenje novog propisa, predlaže propisivanje niza mjera za zaštitu maloljetnika i ranjivih skupina društva, prevencije ovisnosti o igrama na sreću, sprječavanja problematičnog kockanja te zaštita tajnosti osobnih podataka sudionika u igrama na sreću, kao i ograničenje dostupnosti igara na sreću u kasinima i igara klađenja.

Namjera je zakonodavca ograničiti dostupnost igara na sreću u kasinima propisivanjem određenih prostornih uvjeta, pritom vodeći računa da služe turističkoj ponudi. U ugostiteljskim objektima ubuduće više neće biti samoposlužnih terminala za klađenje, i to s ciljem zaštite maloljetnika i ranjivih skupina društva.

Primjenom novog zakona, kako se navodi u iskazu procjene učinaka novog propisa, očekuju se pozitivni fiskalni učinci za državni proračun jer bi se odgovornije regulirao sustav utvrđivanja visina naknada i ostalih prihoda ostvarenih od djelatnosti igara na sreću, nagradnih igara i zabavnih igara.

I novi će propis regulirati da se dio ostvarenih prihoda od igara na sreću usmjeri za financiranje društveno korisnih aktivnosti, odnosno sporta, humanitarnih aktivnosti, kulture, obrazovanja djece i mladih, borbe protiv zloupotrebe droga i ostalih ovisnosti. (G. GALIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter