Kišu bi mogli nadoknaditi u drugoj polovici godine

Ljetne vrućine uskoro bi mogle zamijeniti obilne jesenske kiše (M. ANGELINI)
Ljetne vrućine uskoro bi mogle zamijeniti obilne jesenske kiše (M. ANGELINI)

Prema već ranijim najavama, nakon svježeg i kišovitog prošlogodišnjeg ljeta, uslijedilo je još jedno dugo, suho i vrlo vruće ljeto u Istri. Ovakvo ljeto dobro se uklapa u klimatsku sliku Istre gdje se posljednjih desetljeća bilježe sve duža, sve sušnija i sve toplija ljeta.

Ljeti 82 sunčana dana

Meteorolozi su kao i obično zabilježili puno podataka koji su na razne načine obilježili ovogodišnje ljeto. Spomenuti ću samo neke najvažnije koji će slikovito prikazati vremenske prilike koje su obilježile posljednja tri mjeseca u Istri.

Na radost mnogobrojnih gostiju, zabilježena su ukupno 82 sunčana dana, samo dva oblačna dana i tek nekoliko djelomično oblačnih dana. Prema tim je brojkama ovogodišnje ljeto bilo u samom vrhu kao najsunčanije u posljednjih nekoliko desetljeća. Kako su nam ljeta sve sunčanija vrlo je velika vjerojatnost da nas u bliskoj budućnosti očekuju ljeta u kojima će svi dani biti sunčani.

Drugi važan podatak odnosi se na temperature zraka. Zanimljivo je da su sva tri ljetna mjeseca bila iznadprosječno topla. Dok su lipanj i kolovoz to bila za stupanj ili dva, ovogodišnji je srpanj bio ekstremno vruć i za puna tri stupnja iznad dugogodišnjeg prosjeka.

U ljetu u kojem su dnevne temperature zraka gotovo neprekidno prelazile 30 stupnjeva zanimljivo je spomenuti da je zabilježeno čak dvadesetak ekstremno vrućih dana u kojima se temperatura zraka popela iznad 35 stupnjeva. Uz te brojke lako je zaključiti da je ovogodišnje ljeto bilo među najtoplijima u dugom nizu godina u kojima se kontinuirano prate vremenske prilike u Istri.

U Puli svega 30 litara kiše

Treći važan pokazatelj su oborine čije je ljetni nedostatak vjekovni problem ovdašnjeg gospodarstva. Slično je bilo i ove godine, oborina je bilo malo, a mnoga su područja istarskog poluotoka pretrpjela ili i dalje trpe ozbiljne štete od dugotrajne suše. Sušni period započeo je vrlo rano, već početkom lipnja, nastavio se tijekom čitavog srpnja, a tek su polovicom kolovoza došle prve ozbiljnije kiše koje su za mnoge kulture došle prekasno. Prema podacima s meteorološke postaje, u Puli je od početka lipnja pa do polovice kolovoza palo skromnih tridesetak litara kiše po metru četvornom. U tom periodu u Puli nije zabilježen niti jedan kišni dan, a nekoliko slabih kiša dogodilo se tijekom noćnih sati nakon kojih se ubrzo razvedrilo i nastavilo uz sunčano vrijeme. Svakako se mora spomenuti da je na sjevernim dijelovima Poluotoka stanje bilo znatno povoljnije, zabilježeno je nekoliko ljetnih pljuskova koji su na tim područjima značajno smanjili štete od suše da bi s druge strane u nekim mjestima još veću štetu počinila tuča. Kad je već riječ o oborinama mora se spomenuti i činjenica da je čitava godina vrlo siromašna, kiše je u svim mjesecima bilo daleko manje od očekivanja. To je ujedno i upozorenje da bi nam idući mjeseci mogli biti izrazito kišoviti te da će se nedostatak oborina u prvoj polovici godine nadoknaditi u njenoj drugoj polovici.

Na samom kraju ovogodišnjeg ljeta još jednom treba spomenuti da je ljeto započelo vrlo rano, da je bilo izuzetno sunčano i vruće, a potrajalo je sve do prvih jesenskih dana. Ljetne vrućine uskoro bi mogle zamijeniti obilne jesenske kiše koje bi u idućim mjesecima mogle biti najveća opasnost. Ukoliko takve opasnosti budu zaprijetile meteorolozi će ih na vrijeme uočiti i izdati pravovremena upozorenja.

Slijedi naoblačenje

Ljeto ne popušta ni u prvim danima rujna, temperature zraka su i dalje vrlo visoke, a sunčani dani ne ukazuju na skore promjene i brzi dolazak jeseni. Nažalost, značajna promjena dolazi već za nekoliko dana, stiže nam svježiji i vlažniji zrak sa sjevera čime će ovogodišnje ljeto konačno biti završeno. Već od srijede slijedi postupno naoblačenje, a uskoro zatim i prve jesenske kiše. Dnevne će temperature zraka pasti za gotovo desetak stupnjeva, a sunčanih će dana biti sve manje. (Priredio Mario GRABAR)


Podijeli: Facebook Twiter