Kistom po istarskim pejzažima

Miro Cimer pored dijela svojih radova (V. B.)
Miro Cimer pored dijela svojih radova (V. B.)

"Kistom po Istri" naziv je izložbe slika Mire Cimera koja je u petak navečer otvorena u Gradskoj galeriji Pula. Autor se predstavio akvarelima gdje oslikava pulske i istarske motive, a kako je rekao Eros Čakić prilikom otvorenja izložbe "to je jedna lijepa Istra, kakvu bismo uvijek željeli imati u uspomenama". Autor je u prošlosti živio i u Puli, pa ga lijepa sjećanja povezuju s Pulom i Istrom. Uz to, autor se bavi humanitarnim radom te je rad s ove izložbe donirao pulskom Domu "Ruža Petrović", a i sam je prilikom otvorenja pozvao nazočne da u okviru vlastitih mogućnosti uplate sredstva toj ustanovi.

Posebna Istra

Njegovi akvareli predstavljaju jednu posebnu Istru, tu su prikazani gradovi i mjesta od Pule, Rovinja, Bala, Poreča, Motovuna, Grožnjana, Pićna, Vodnjana, Labina.

Ariana Kralj je u popratnom katalogu zapisala "slikar se kloni slikarskog istraživanja stilskih mogućnosti eksperimenta, ne htjevši realističku podlogu pretvoriti u neku svoju izražajnu specifičnost i time se otkloniti od vjerodostojnosti viđenoga. Njegova fascinacija je u postojećem; njegova tehnika akvarela potencira mekoću neba kao nebeske ovojnice crkvenih tornjeva, svjetionika, kućnih crvenih krovova. Tako se intenzivno osjeća milovanje ljudskoga duha u stvaranju zemaljskoga te time i prožimanje ljudskoga stvaralaštva i izvorne ljepote prirode. Njegovim slikama ne tonemo u san, nego se obvezujemo da samo našim nastojanjima može ostati ta ljepota sačuvana u svome kontinuitetu ranijega i dolazećega. Njegove slike su omen za očuvanje te usklađenosti".

Modna industrija

Miroslav Cimer Miro rođen je 1949. godine u Osijeku. Nakon Pule i Splita, u Zagrebu živi i radi 40 godina, uglavnom u modnoj industriji. Slikarstvom se bavi od najranije mladosti, aktivno sudjeluje u radu brojnih likovnih kolonija u Hrvatskoj i inozemstvu. Izlaže samostalno i na skupnim izložbama, a redoviti je sudionik humanitarnih dobrotvornih akcija za pomoć djeci i odraslima, a najviše humanitarnim donacijama za "Humanitarnu zakladu za djecu Hrvatske".

Izložba ostaje otvorena do kraja rujna. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter