Kišobran: Deklaraciju predajemo isključivo Josipoviću

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Građanska inicijativa "Kišobran" u koju je za sada uključeno četrdesetak udruga, predat će deklaraciju kojom će formulirati svoje zahtjeve za obranu ljudskih prava Ivi Josipoviću, a zajedno s njegovim stožerom u četvrtak navečer organiziraju skup za građansku i tolerantnu Hrvatsku. Na koncertu koji počinje u 21 sati na Europskom trgu u Zagrebu nastupit će Vatra i Psihomodo pop. Pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević izjavio da sa skupa žele poslati poruke za građansku, tolerantnu i otvorenu Hrvatsku, a zajedničkom inicijativom i deklaracijom probleme ljudi žele približiti političarima.

Deklaracijom bi trebao biti obuhvaćen širok spektar ljudskih prava - od ekoloških, socijalnih, prava manjina, zdravstvenih pa do prava sportaša i navijača, a ona neće biti predana i Kolindi Grabar Kitarović.

- Ni u ideji nismo imali predati deklaraciju Grabar-Kitarović jer je ona, posebno na početku svoje kampanje, zaoštravala međunacionalne odnose, a to je i politika njene stranke, kazao je glumac i aktivist Vili Matula.

Glumica i aktivistica Urša Raukar pojasnila je motive za ovu akciju za koju se nada da će potrajati mnogo duže od predizborne kampanje.

- U opasnosti su elementarna ljudska prava i slobode. Udara se na najniže emocije, vratila se atmosfera devedesetih, kazala je Raukar. Prema njenoj ocjeni ugrožene su osnovne vrijednosti civilnog društva i prijeti opasnost da živimo u zemlji u kojoj neće svi imati jednaka prava. Upitana tko ugrožava osnovne vrijednosti odgovorila je da je "glavna ugroza u nedostatku prave i čvrste vrijednosti koja će se zalagati za te vrijednosti" i tome pridodala opravdana nezadovoljstva koja se transformiraju u manipulaciju.

Feministkinja Rada Borić za ugrožavanje ženskih prava, posebno reproduktivnih, izravno je prozvala Crkvu i desne stranke. Navela je i da se Kolinda Grabar-Kitarović niti jednom nije decidirano založila za promicanje ženskih prava, a Ivo Josipović se afirmirao promičući borbu protiv nasilja nad ženama te zalaganjem za rješavanje statusa žena žrtava seksualnih zločina u ratu. Borić je navela da su prošle godine bila ugrožena i prava LGBT osoba, iako je Vlada po tom pitanju nešto učinila. (T. PONOŠ)


Podijeli: Facebook Twiter