Kišni rodendan Gustafa na Forumu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kiša je izgleda obeshrabrila fanove Gustafa koji su se u subotu morali pomiriti da ce nastupiti pred gotovo praznim Forumom. Unatoc tome, odradili su junackih dva i pol sata svirke i tako proslavili 30. rodendan, a proslavu ce nastaviti vec u ponedjeljak u šatoru na Portarati.

Premda se pred binom i ispod streha, sklonjeni od kiše uvijek nalazilo barem dvije stotine ljudi, to je ipak premalo s obzirom na to koliko ih inace dolazi na koncerte Gustafa. S druge strane, s obzirom na prohladno i kišno vrijeme, došlo ih je više no što smo u prvi mah ocekivali.

Maružin se htio približiti publici dobro poznatim pjesmama s kojima inace rade "štalu", ali je ocito htio ponuditi i nešto malo drukcije, ne ici ziheraški na same hitove pa su u prvom dijelu uglavnom odsvirali neke novije i manje poznate pjesme što je publika popratila dosta mlako. Zato su oni koji su cekali pravu gustafovsku feštu prvo došli na svoje izvedbom, "Oooo bejbe" i "Da san zna" no pravi je raspašoj poceo izvedbama "Homo za Žminj", "Tebe san ja" i "Katarina".



Izgleda da je publika baš to cekala jer skoro da nije bilo nikoga tko nije zaplesao i tako iskoristio kratkotrajni prestanak kiše. Za vrijeme "Katarine" najzaigraniji fanovi su formirali i vlakic. Plesanje je svima dobro došlo da malo odagnaju studen koja se sve više stezala i u kombinaciji s kišom koja je konstanto mijenjala intenzitet najavila današnji snijeg.

Htjeli, ne htjeli Gustafi su prije svega poznati po pjesmama za ples i zabavu i zato ih ljudi dolaze slušati, da bi se opustili i otkacili. U zraku je samo ostalo pitanje hoce li ipak popustiti nostalgiji i izvesti legendarnu "Brkicu" koju su za vrijeme promocije zadnjeg albuma "Chupacabra" maknuli s repertoara.

"Brkica" se provukla i to u vidu dva stiha otpjevanih na kraju uz ritam ruske "Kacuše". Kad vec nabrajamo posebnosti ovog koncerta, spomenimo i da su svoju novu "Privremenu božicnu pjesmu" i "Sanjati cemo žuto" izveli dva puta.

Hoce li ostati dosljedni tom repertoaru može se provjeriti veceras, u 21 sat na Portarati i onda opet na Silvestrovo na Forumu. Ovo je tjedan Gustafa, trideset godina rada je iza njih, barem iza glavne trojke Edija i Vlade Maružina te Cedomira Mošnje uz koje se promijenila brojna ekipa muzicara i za vrijeme su Gustafi, kako nedavno rece Maružin, postali svojevrsni brend.



Gustafi su imali i dvije predgrupe od kojih su jedni bili Cirkus, bend koji je stasao uz Gustafe. Njihov reggae na istarski nacin zvuci sve bolje, samo što se ponekad treba malo napregnuti da bi se culo o cemu zapravo pjevaju, a u svojim tekstovima spominju, na ironican nacin, i bivšeg premijera.

Dok je porecki Cirkus izvodio autorske skladbe, rovinjski TheLink20 odnosno "delinkventi" prošetali su se kroz povijest rocka od njegovih samih pocetaka, kroz nabrijane obrade i medleye s pjesmama Chucka Berryja, Doorsa, Beatlesa i drugih velikana rock 'n' rolla.


Podijeli: Facebook Twiter