Kiselo zelje s palentu kumpiricu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nije rijetkost da nekada svakodnevna i težacka hrana danas predstavlja gastro poslasticu što se priprema samo za svecanije dane. Upravo tu sudbinu ima i kiselo zelje s palentu kumpiricu, tradicijsko težacko jelo sela Mune na visokim obroncima Ucke. O tome kako se pripremala i posluživala nekada te sitnije modifikacije što ih je pretrpjela do danas, doznala sam od prave Munjanke, Vesne Simonovic.

"Jelo se pripremalo posebno za pust kada se u zelju obavezno trebao naci i komad sušene svinjske glave. Naravno da je nekada u zelju bilo vrlo malo mesa, ponekad samo mast, a danas se priprema s vecim kolicinama suhog i svježeg svinjskog mesa", veli naša domacica. Zanimljivo da se u Munama u kupus, koji se ovdje naziva zelje, ne stavlja pešt kao u vecini Istre.



Palenta se miješala palentarom, kuhala se u kotlicima od gize, a poslije u onim od bakra na štednjaku na drva tako da bi se izvadilo nekoliko kolutova na peci da kotlic bude direktno na vatri. Bila je gotova kada bi se napravila korica na dnu i rubovima kotlica i kada bi se poceo širiti ugodan miris pecene palente. Tako pripremljena vadila se pinjaricom na pladanj, kako ovdje nazivaju drveni tanjur, s kojom su se formirale kuglice. Na drugi pladanj poredalo bi se meso iz kupusa, a u posebnu zdjelu, zdelu za zelje, koju gospoda Vesna ima od svoje bake i stara je više od stotinu godina, stavljao se kupus.

Kako je nastala palenta kumpirica naša domacica tocno ne zna. Njezin je otac pretpostavljao da je razlog cisto ekonomski: na visokim i hladnim poljima oko Muna nije rasla ni pšenica ni kukuruz, ali zato jako dobro plode krumpir i kupus. Buduci da je brašno trebalo kupovati, a novaca nikada nije bilo dovoljno, vrijedne i pametne domacice domislile su se rješenju i tako stvorile palentu kumpiricu. Istina da je malo komplicirano pripremiti je, ali, isplati se, vjerujte mi na rijec. Ako ne, probajte sami, evo recepta.



Sastojci:
2 kg kiselog kupusa, svježe svinjetine i suhih svinjskih kosti ili pršuta, pancete ili kobasice, žlica masti; 1 kg krumpira, 25-30 dkg kukuruznog brašna srednje mljevenog, pola žlice masti, sol po potrebi.

Priprema:
Kupus oprati u hladnoj vodi, procijediti, kratko prokuhati (cim zavrije) procijediti, dodati vodu i meso te mast kada zakuha, kuhati od 60-75 minuta (ovisno o tome koliko je star kupus); krumpir oguliti i prepoloviti, staviti kuhati s malo više vode nego obicno, posoliti, kada je dobro kuhan izgnjeciti ga i pomalo dodavati kukuruzno brašno uz stalno miješanje, kuhati još 30-40 minuta, pred kraj dodati još pola žlice masti.


Podijeli: Facebook Twiter