Kiše ne prestaju, ali Pazinčica je zasad još u koritu

Nabujala Pazinčica
Nabujala Pazinčica

Čini se kao da kiša od jeseni nije prestajala. Za takvih vremenskih prilika Pazinčica ili Pazinski potok, kako neki nazivaju ovu istarsku ponornicu, redovito se izlijevala iz korita. Često bi se u takvim situacijama Pazinska jama "začepila" i donji tok Pazinčice, od ponora pa čak do mosta Dušani, pretvorio bi se u kilometrima dugo i nekoliko stotina metara široko blatnjavo jezero.

Unatoč stalnim kišama, tijekom ciklone koja se upravo vrti nad našim krajevima u Cerovlju je, po podacima Istrameta, palo 16,6 milimetara po kvadratu, a u Pazinu 15,2 milimetara po kvadratu pa je vodostaj u granicama normale. Mjerna stanica Hrvatskih voda u Cerovlju na Pazinčici je u 13 sati zabilježila vodostaj od 44 centimetra, dakle normalan. Pazinski vatrogasci neprekidno prate vodostaj, a posebno na najkritičnijem dijelu, kod mosta Svetog Jožefa između Pazina i Rijavca.

"Stanje je zasad normalno i nema nikakve potrebe za bilo kakvim izvanrednim mjerama", kaže Serđo Šilić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Pazin i dugogodišnji speleolog.

Danas prije podne obišli smo pristupačnija mjesta na Pazinčici, od Boruta do Pazina. Između Boruta i Cerovlja vode u koritu ima poprilično, ali se ne izlijeva. Na nekoć kritičnom mjestu utoka Rakova potoka u Pazinčicu kod ciglane u Cerovlju vode je nešto više, ali vodostaj je prilično ispod razine obala. Na izlasku iz Cerovlja na području ribolovnih jezera vode ima više, a dijelom se izlila na njive uz desnu obalu.

Podno sela Ivoli rijeka je u novouređenom kanalu, a nakon mosta kod sela Durari ulazu u kanjon. Ovaj dio vodotoka većim je dijelom pod vodom. Zarečki krov, najveći slap na Pazinčici, pun je vode, koja u huku nastavlja prema pazinskoj kotlini.

Od mosta Dušani do Pazinske jame rijeka je u razini s obalama, za sada bez naznaka da će se preliti. Povećan je i vodostaj u Pazinskoj jami, ali ne toliki da zaprijeti poplavom. (M. RIMANIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter