Kiša za kraj kolovoza, turisti odlaze

Prijelaz Kaštel
Prijelaz Kaštel

Posljednji dan kolovoza bio je u znaku gužvi na Istarskom ipsilonu u smjeru graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija. Osim završetka godišnjih odmora, turiste je iz zemlje potjerala i kiša. Gužve na cestama prema granici počele su već od jutra, a oko 14 sati kolona vozila bila je čak 12 kilometara i sezala je, prema podacima policije, preko naplatnih kućica Istarskog ipsilona kod Buja sve do čvorišta Nova Vas kod Brtonigle. Također, kako smo doznali iz Operativno-komunikacijskog centra PU istarske, gužve su se nastavile i iza slovenske granice, jer je kolona vozila oko 16 sati sezala skroz do Kopra. Na ulazu u Hrvatsku pak, kazali su u OKC-u, na oba prijelaza nije bilo gužvi.

Meteorolozi su danima za petak najavljivali jaku kišu s grmljavinom, u njihovim krugovima nazvanu "summer killer/ubojica ljeta". I zaista je tako bilo - zahvatila je cijelu Istru, označivši konačan kraj nepodnošljivim vrućinama, ali i špici turističke sezone.

Najavljivali su i to da će se padaline u intervalima nastaviti sve do utorka, a takvo nestabilno vrijeme vjerojatno je dodatno potaknulo goste da odu kući. Turistički djelatnici se tomu sigurno ne vesele, ali za očekivati je da će se ugodno vrijeme nastaviti tijekom rujna pa će gostiju, s obzirom na booking, ipak i dalje biti. Pritom valja naglasiti da će rujanski rezultati, kao i uvijek, dobrim dijelom ovisiti i o vremenskoj prognozi, jer u Istri velik udjel, 45 posto u smještajnim kapacitetima, imaju kampovi, koji su najzaslužniji za ovogodišnje velike brojke.

Povremena kiša i ugodnije temperature bez sumnje će razveseliti vatrogasce, iza kojih je niz katastrofalnih požara ovog ljeta, posebice u kolovozu, zatim osobe s osjetljivijem zdravljem, kao i one nervozne zbog nesnosnih gužvi u prometu u istarskim mjestima i na cestama kojima smo svjedočili i ove godine. (T. KOCIJANČIĆ, snimila Jelena PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter